Erişilebilirlik

17 Şubat Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor,Suudi Arabistan’da hükümete ilk kez bir kadının atandığına dikkati çekiyor. Gazete, bunu Ortadoğu’da kadın hakları açısından önemli bir adım olarak görüyor:

“Kadınlar açısından Ortadoğu’da son 5 yılda birçok şey değişti. Özgürlük Evi adlı kuruluşun geçen hafta açıkladığı verilere göre, Bahreyn, Kuveyt, Suudi Arabistan, Uman, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde kadınlar siyasi, ekonomik ve hukuki alanlarda küçük ama önemli kazanımlar elde ettiler. Ortadoğu’da demokrasi, örgütlenme özgürlüğü, bağımsız yargı ve kültürel alanda radikal bir yenilenme olmamasına rağmen, kadın hakları konusunda yavaş da olsa bir ilerleme gözleniyor. Kadınlar daha fazla olanağa sahip oldukça bu değişimin hızı da artacaktır. Bu da bölgenin yapısını değiştirecek ve belki de terörist eylemleri azaltacaktır.”

Boston Globe, Afganistan’da istikrarı sağlamak için afyon üretimi yasağının kaldırılması gerektiğini savunuyor. Gazete, bu yasağın Taleban’ın işine yaradığını öne sürüyor:

“Afyon ekimi yasağı hem sonuçsuz kalıyor hem de Afganistan’ın ve Batılı ülkelerin güvenlik çıkarlarına zarar veriyor. Amerika bu yasağın sürmesi için her yıl bir milyar dolar harcarken, Taliban Afgan köylülerden aldığı afyonu karaborsada satarak bu işten kar sağlıyor. Afgan köylülerinin tek geçim kaynaklarının yasaklanması Batıya duyulan tepkiyi de artırıyor. Yasaklama yerine afyonun yasal olarak satılabileceği bir mekanizma oluşturulmalıdır. Bu yöntem daha önce Türkiye’de ve Hindistan’da başarılı olmuştu.”

New York Times, 9 kişinin ölümüne 19 bin kişinin hastalanmasına neden olan salmonella salgınıyla ilgili soruşturmanın gıda güvenliğine ilişkin vahim bir tabloyu ortaya çıkardığını yazıyor. Gazete, bu salgının sadece bir tek şirketin hatası olarak görülemeyeceğini vurguluyor:

“Yeni tarım bakanı Tom Vilsack, gıdalardan kaynaklanan hastalık riskini azaltmak amacıyla modern ve tek bir gıda güvenliği örgütü kurmak gerektiğini belirtmişti. Zaten gıda güvenliği uzmanları da yıllardır bu talebi dile getiriyordu. Ancak bu düşüncenin hayata geçmesi zaman alabilir. O zamana kadar Vilsack mevcut denetim mekanizmalarının daha iyi işlemesine yönelik adımlar atmalıdır. Gıda ve İlaç Dairesi’ne daha fazla kaynak ayrılmalı ve daireye bozuk yiyeceklerin hızla toplatılması konusunda yetki verilmelidir. Ayrıca gıda güvenliğine yönelik testlerle ilgili yeni bir düzenlemeye gidilmeli ve federal yetkililerin bu test sonuçlarına ulaşımı kolaylaştırılmalıdır.”

USA Today, Bush dönemindeki bazı uygulamaların soruşturulması için bir komisyon kurulması düşüncesine karşı çıkıyor. Gazete, Obama’nın da bu öneriye soğuk baktığını yazıyor:

“Richard Nixon, kendi iktidarını sürdürmek için anayasayı çiğnemişti. Bush ise 11 Eylül sonrasında verdiği kararlarla, ülke güvenliğini sağlamayı amaçlıyordu. Eğer Demokratlar Bush’un yanlış kararlar verdiğini düşünüyorlarsa, şimdi iktidarda oldukları için bu yanlışlıkları düzeltebilirler. Yapılacak en doğru şey, Bush’la ilgili kararı tarihe bırakmaktır. Ford, Nixon’u affettiğinde birçok kişi tepki göstermişti. Ancak eski bir başkanın yargı önüne çıkmaması, ülkenin çıkarlarına hizmet etti. Gelinen noktada Kongre, intikam peşinde koşmak yerine ülkenin yaşadığı sorunların çözümüne odaklanmalıdır.”

XS
SM
MD
LG