Erişilebilirlik

Barack Obama Teşvik Paketini Yarın İmzalayacak


Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Başkan Obama’nın Kongre’nin onayından geçen 787 milyar dolarlık ekonomiyi canlandırma paketini yarın Colorado’unun Denver kentinde imzalayarak yürürlüğe koyacağını açıkladı.

Bir televizyon programına katılan Gibbs, ancak ekonominin canlanmaya başlamadan daha da kötüye gideceği uyarısında bulundu. Beyaz Saray basın sekreteri, işsiz sayısındaki son artışın, ekonomideki gerilemenin henüz durmadığına işaret ettiğini kaydetti.

Bununla birlikte Gibbs ve Beyaz Saray Başdanışmanı David Axelrod, paketin olumlu etkilerinin kısa zamanda ortaya çıkacağına inandıklarını da kaydetti.

Ancak ekonomiyi canlandırma paketine şiddetle karşı çıkanlar da var. Başkan Obama’nın seçimdeki Cumhuriyetçi partili rakibi Senatör John McCain ve diğer Cumhuriyetçiler, bu paketin, kamu bütçesinde yıllarca kapatılamayacak büyüklükte bir borç yükü yaratacağını söylüyor.

Senato’da önceki gece geç saatlerde yapılan oylamayla paket Kongre’den geçirildi. Pakete Cumhuriyetçi partiden sadece üç üye olumlu oy verirken, Temsilciler Meclisi’ndeki oylamada Cumhuriyetçi üyelerin tamamı olumsuz oy kullandı. Pakette altyapı, sağlık ve enerji projeleriyle düşük gelirli ailelere vergi indirimi olarak 311 milyar dolar ayrılmış bulunuyor.

Başkan Barack Obama, Amerikan ekonomisinin çetin sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtirken, krizin başlamasından bu yana 3 milyon 600 bin kişinin işini kaybettiğini söyledi.

Beyaz Saray’da işadamlarına hitaben konuşan Obama, birçok şirketin gelir azalması ve kredi darlığı nedeniyle ağır baskı altında olduğunu vurguladı.

Beyaz Saray: 'Paket Şimdilik Yeterli'

Birçok ekonomist, hızla kötüye giden ekonomiyi yeniden canlandırmak için, hükümetin özel bir paketle işe müdahale etmesi gerektiğine inanıyor. Ancak bazıları kabul edilen 787 milyar dolarlık paketin, bu iş için yeterli olmayabileceğini öne sürüyor.

Başkan’ın ekonomi danışmanları paketin, 4 milyon kişiye ya iş sağlayacağını ya da işini kaybetmesini önleyeceğini söylüyor. Ancak Moody’s Economy.com uzmanlarından Mark Zandi, bu paketin, 2010 yılına kadar, sadece 2 milyon 200 bin yeni iş yaratabileceğini söylüyor. Bu uzmana göre, işsizlik oranı da yüzde 10 civarına çıkacak. Bir televizyon programında konuşan uzman, ekonomik canlanma paketinin iyi bir fikir olduğunu, fakat sorunun büyüklüğü karşısında yetersiz kalacağını düşünüyor:

"Paket anlamlı fakat yeterli olduğu kanısında değilim. Ekonomi çok zor bir durumda. Zorlukların büyüklüğü, daha geniş bir paketi gerektiriyor. Bir yıla kalmadan, yeni bir ekonomik canlanma paketini konuşmaya başlayacağız."

Beyaz Saray Başdanışmanı David Axelrod ise, bir başka televizyon programında, ekonomistler arasında çok farklı görüşlerin olduğunu kaydederken, kendisinin ise, paketin içerdiği rakamları yerinde gördüğünü belirtti.

"Bu paket çoğaltan bir etki yaratacak, ve bu etki sonunda kendinden bekleneni yerine getirerek, gidişatı tersine çevirip, durgunluğun belini kıracak. Geçen haftaki tartışmalar sırasında bu paketin çok geniş ve çok büyük olduğunu söyleyenler ortaya çıktı. Bize göre, paketin büyüklüğü tamdır ve artık öngördüğü hedefler doğrultusunda ilerlemek istiyoruz."

Obama yönetiminin karşısında, işsizliğin yanı sıra daha büyük ekonomik sorunlar da var. Birçok ev sahibi, aldığı banka borcunu ödeyemediği için evleri bankalar tarafından haczedilip satılıyor. Daha önce dağıttıkları kredileri geri toplayamayan bankalar da artık kredi açmakta isteksiz.
Maliye Bakanı Tim Geithner geçen hafta bankaların bilançolarında yer alan batık kredileri silmek ve bankalara kredi açmak için, bir trilyon dolarlık plan açıkladı. Bu planın yeterince açık olmadığı yönündeki eleştiriler üzerine borsalar düştü.

Google’un yöneticilerinden Eric Schmidt donan kredi piyasalarını açmak ve evlerin haczedilip satılmasını durdurmak için, hükümetin gecikmeden müdahale etmesini istiyor.

"İş dünyası derhal müdahale istiyor. Müşteriler rahat değil, insanlar işini kaybetmekten korkuyor. Bankaların borçla alınmış evlere haciz koyup satmasını, bir şekilde durdurmak gerekiyor. Hükümetin kredi sorununu çözmesi ve işlerin yeniden yürümesini sağlamak için fon sağlaması gerekiyor. İnsanlar işinden oluyor ve kredi imkanı da olmayınca hiçbir şey satın alamaz duruma geliyor. Ve hükümetin en başta bu problemi çözmesi gerekir. Devletin bu konuya öncelik vermesini dileyelim."

Schmidt ve Zandi hükümetin, ödenemeyen krediler konusundaki politikasına açıklık getirmesi durumunda, borsaların yeniden güven kazanmasını bekliyor.

XS
SM
MD
LG