Erişilebilirlik

Dışişleri Bakanı Clinton Asya Turuna Başladı


Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Asya gezisinin ilk durağı Tokyo’da Japonya ile ilişkileri övdü.

Hava alanındaki karşılama töreninde konuşan Clinton, Amerikan-Japon ittifakının, Washington’un dışpolitikasında temeltaşlardan biri olduğunu söyledi.

Clinton Japonya, Endonezya, Güney Kore ve Çin’i kapsayan bir haftalık gezisinde, Obama yönetiminin, bölgeye verdiği önemi anlatmaya çalışacak.

Amerika Dışişileri Bakanı Japon liderlerle yarın biraraya gelecek.

Görüşmelerde küresel ekonomik kriz ve Kuzey Kore’nin nükleer silah sorununun ele alınması bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ilk yurtdışı gezisinin ik durağı olan Tokyo’da. Clinton’ın ziyareti küresel ekonomik kriz ve Asya güvenlik konularını ele alacak. Clinton Asya gezisi çerçevesinde Endonezya, Güney Kore ve Çin’e de uğrayacak. Evrim Bunn’dan dinliyoruz.

Yeni yüzyılda Asya’nın Amerika için öneminin altını çizmek isteyen Hillary Clinton dışişleri bakanı olarak da ilk yurtdışı ziyaretini Ortadoğu ya da Avrupa yerine Asya’ya gerçekleştiriyor. Clinton’ın ilk durağının Japonya olması da rastlantı değil. İkinci dünya savaşı sırasında düşman olan Amerika ve Japonya savaşın bitiminden beri hem güvenlik hem ticari alanda iki önemli ortak.

Japonya, Kuzey Kore’yi nükleer silahsızlanma müzakerelerine geri döndürmek konusunda ısrarlı. Dışişleri Bakanlığı danışmanlarından Tomohiko Taniguchi Tokyo’nun Kuzey Kore’nin Japonya’ya oluşturduğu tehdidin sona ermesi için müzakerelerin yeniden başlamasını istediğini söyledi.

Taniguchi, "Müzakere süreci yeniden başlamalı. Clinton bu konuyla ilgili Japonya, Güney Kore ve Pekin hükümetleriyle görüşmelerde bulunacak" şeklinde konuştu.

Müzakereler kesilmeden önce Kuzey Kore nükleer programını ekonomik yardım karşılığı durdurma sözü vermişti.

Clinton’ın Japonya ziyaretinden hemen önce Kuzey Kore lideri Kim Jong Il 67’inci doğumgününü kutladı. Bu arada Kuzey Kore’nin uzun menzilli füze denemesi yapmaya hazırlandığı bildiriliyor.

Taniguchi, Clinton’ın ziyaretinin Çin ve Amerika yakınlaşmasına yardımcı
olmasını istediklerini ancak Amerikan-Japon ilişkilerini tehlikeye atmamasını umduğunu söyledi.

Clinton’ın Çin ziyaretinde ekonomik politikalar, iklim değişikliği, insan hakları ve nükleer silahsızlanma konularının görüşülmesi bekleniyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG