Erişilebilirlik

Afganistan Amerika'nın Gözden Geçirme Toplantısına Katılacak


Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, hükümetinin Amerikan yönetiminin Afgan savaşını ele alacağı stratejik gözden geçirme toplantısına katılacağını açıkladı.

Amerika’nın Afganistan-Pakistan özel temsilcisi Richard Holbrooke’la yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Karzai, ikili görüşmelerini “samimi, ayrıntılı ve verimli” olarak değerlendirdi.

Karzai şöyle konuştu:

“Barack Obama’nın teklifimi kabul etmiş olmasından memnunluk duyuyorum. Afganistan, Amerika’nın Afgan savaşını ele alacağı stratejik gözden geçirme toplantısına Dışişleri Bakanı Dr. Spanta önderliğindeki bir heyetle katılacaktır.”

Richard Holbrooke, ziyareti sırasında bir dizi milletvekili, yetkili ve uzmanla bir araya geldi. Amerika yönetimi, Holbrooke’un göreve başlar başlamaz yaptığı bu ziyareti “gerçekleri anlama” ziyareti olarak değerlendiriyor. Holbrooke’un geçen hafta Pakistan’da yaptığı temasların ardından oradaki yetkililer de gözden geçirme toplantısına katılacaklarını bildirmişlerdi.

Holbrooke’un bölgeyi ziyaretinin Amerika’nın Taleban militanlarıyla mücadelede başarısızlığa uğradığı düşünülen stratejisini yeniden gözden geçirmesi için yeni önerilere fırsat vermesi bekleniyor.

Afganistan'da Seçim Tartışması

Öte yandan seçimlere hazırlanan Afganistan’da hükümetteki yolsuzluk iddiaları her geçen gün biraz daha su yüzüne çıkıyor.

Seçimlerin baharda düzenlenmesi planlanmıştı ancak Afgan yetkililer biraz daha zamana ihtiyaçları olduğunu ve seçimlerin Ağustos ayına ertelenmesi gerektiğini bildiriyor. Ancak bu açıklama seçimlerin daha erken bir tarihte yapılmasını isteyen muhalifleri kızdırdı.

Afganistan anayasası uyarınca Hamid Karzai’nin görev süresi 21 Mayıs’ta sona eriyor. Muhalifler, Karzai’nin bu tarihten itibaren görevi bırakması gerektiğini savunuyor.

Holbrooke ise ziyareti sırasında Karzai’nin devlet başkanlığına devam edip etmemesi konusunda bir yorumda bulunmamakla beraber Ağustos ayına ertelenmeye çalışılan seçim takvimine onay verdiğini ifade etti. Holbrooke,
“Seçim Kurulu’nun seçimlerin 20 Ağustos’a ertelenmesi yönünde verdiği kararın Afganistan’da bugünkü şartlar uyarınca alındığına olan inancımız tam” dedi.

Holbrooke ve Karzai’nin dün yaptığı ikili görüşmede öncelikli konular arasında artan Taleban saldırılarına karşı alınabilecek önlemler vardı.

XS
SM
MD
LG