Erişilebilirlik

Berlin Film Festivali Yarın Sona Eriyor


Sinema dünyasının kalbi bu hafta Berlin’de atıyor. 59. kez düzenlenen Uluslararası Berlin Film Festivali, yarın sona eriyor.

Berlin Film Festivali, özellikle son yıllarda parlak bir yükseliş yaşıyor. 2001 yılından bu yana festivalin yönetmenliğini yapan Dieter Kosslick, yeniliklerle ve yaratıcı fikirleriyle festivali birçok eleştirmene göre Cannes Film Festivali’nden daha olumlu bir konuma getirdi. Bu yılki festivalde 380’in üzerinde film gösterimde. Yarışma bölümüne toplam 25 filmin kabul edildiği Berlinale, ünlü yıldızları da kırmızı halıda ağırladı, bunlar arasında Michelle Pfeifer, Demi Moore, Keanu Reeves ve Leonardo di Caprio vardı.

Ancak festival kulislerinde filmler ve yıldızlar kadar çok konuşulan bir konu en büyük eğlence sektörü olan sinemanın ekonomik krizden nasıl etkileneceği oldu. Uzmanlar kriz dönemlerinde sinema seyirci sayısının her zaman arttığına dikkati çekiyor ve bu sefer de benzer bir tablo tahmini yapıyorlar. Sektörde en önemli gelir kaynağını bilet satışları oluşturuyor. 2008’de dünya sinemalarında yaklaşık 28 milyar dolar gişe hasılatı elde edilirken, sadece ABD`de geçen yıl 1 milyar 450 milyon sinema bileti satıldığı belirtiliyor. Berlin Film Festivali yöneticilerinden Beki Proubst, önümüzdeki sürede Hollywood’un eğlendirici, komedi ağırlıklı yapımlara ağırlık vererek krizden bunalan kitleleri sinemalara çekmeye çalışacağına inanıyor.

Sinemacıların krizde en büyük kaygısı internet üzerinden indirilen korsan filmler ve korsan dvdler sorununun daha da katmerleşmesi. Korsan filmlerin sadece Amerikan sinemasına zararı geçen yıl 5 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Bu alanda Çin’den sonra en büyük Pazar Türkiye’de. Korsan filmlere rağmen 2008’de Türkiye’de 21 milyon bilet satıldığını belirten sektör temsilcisi Serpil Özmen, bu yıla da umutla bakıyor.

Öte yandan Berlinale’nin yarışma bölümünde bu yıl Türkiye’den film yok. Eleştirmenler tarafından övgüyle karşılanan Reha Erdem’in ‘Hayat Var’ adlı yapımı, festivalin ‘Forum’ bölümünde gösterildi. Elit İşcan ve Erdal Beşikçioğlu'nun rol aldığı filmde, 13 - 14 yaşlarındaki Hayat adlı bir kızın İstanbul'da yatalak dedesi ve balıkçı babasıyla köhne kulübede süren yaşamı anlatılıyor.

Festivalin diğer Türk yönetmeni ise Atalay Taşdiken. Berlinale'in 'Genç Kuşak' bölümünde yer alan 'Mommo', Taşdiken'in ilk yönetmenlik deneyimi olarak büyük beğeni topladı. Duyarlı ve dokunaklı resimleri ve duru anlatımı ile dikkati çeken film, biri 8 diğeri 11 yaşında iki öksüz kardeşin birbirine tutunarak ayakta kalma hikayesini anlatıyor.

Berlin Film Festivali yarın akşam Altın ve Gümüş Ayı Ödülleri’nin dağıtılması ile sona erecek. Ödüllerinin sahipleri, başkanlığını İngiliz sinema oyuncusu Oscar ödüllü Tilda Swinton’ın yaptığı uluslararası jüri tarafından açıklanacak. Eleştirmenler Altın Ayı’ya en yakın aday olarak yönetmenliğini Fransız Rachid Bouchareb’ın yaptığı Londra’da 2005’de yaşanan terör olaylarını konu alan ‘London River’ filmini gösteriyorlar.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG