Erişilebilirlik

12 Şubat Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Obama yönetiminin zor durumdaki bankalar konusunda sorunu çözmeye değil zaman kazanmaya çalıştığı yorumunda bulunuyor. Gazete, banka kurtarma planının bu nedenle belirsizliklerle dolu olduğunu yazıyor:

"Maliye Bakanı Giethner'in açıkladığı plan, yönetimin zor durumdaki bankaları kurtarmak için ne kadar para ayıracağı konusuna değinmediği için sadece belirsizliğin sürmesine hizmet ediyor. Bankaların sorunlu borçlarının sorumluluğunu kimin üstleneceği konusundaki tartışma ekonomiyi de kilitliyor. Obama, ya bankaların batmasına göz yummalıdır ya da sorunlu borçların temizlenmesi için ne kadar para ayıracağını açıkça belirtmelidir. Durgunluk, ancak bankaların ve konutların değeri dibe vurduğunda bitecektir. Yönetim yapay bir dip noktası belirleyemez, ancak bu süreci hızlandırabilir. Ne var ki Geithner'in planı buna hizmet etmiyor."

Boston Globe da banka kurtarma planının piyasalardaki kaygıları gidermeye yetmediğini vurguluyor. Gazete, yönetime daha kararlı adımlar atması çağrısında bulunuyor:

"Eğer finans sektörünün çökmesi yönetimin de sorunu haine gelmişse, yönetim bu sorunu çözmek için harekete geçmelidir. Yeni yönetimin kapsamlı ve krizi aşacak boyutta bir kurtarma planı açıklamasını bekleyenler, Obama'nın içgüdüsel bir biçimde aşırı tedbirli davranan ekonomi kurmaylarının tavrından dolayı hayal kırıklığına uğradılar. Yine de bankaların yeniden kredi musluklarını açması gerekliliğini kabul edilmesi önemli bir adımdır. Maliye bakanlığı, kararlı bir şekilde müdahale edilmesinin beklendiği bir dönemde, yarım yamalak önlemlerle yetinmemelidir."

USA Today Cumhuriyetçi Parti'nin Obama yönetiminin hazırladığı ekonomiyi canlandırma planına destek vermemesini eleştiriyor. Gazete, Cumhuriyetçilerin partizan bir yaklaşım gösterdiğini savunuyor:

"Eğer, Bush yönetimi altında bütçe açığını iki kat artıranlar Cumhuriyetçiler olmasaydı, belki de mali disiplin konusundaki sözleri daha inandırıcı olurdu. Ayrıca Cumhuriyetçilerin bütün sorunlara çözüm olarak önerdiği vergi indirimlerinin bütçe açığını nasıl artırmayacağı da belirsizliğini koruyor. Bütün bunlara rağmen, sadece muhalefet etmek için muhalefet etmek yine de etkili olabilir. 1993'te Demokratlar başkan Clinton'ın bütçe açığını azaltmaya yönelik önerilerini engellemişti. 2005'te de Demokratlar başkan Bush'un sosyal güvenlik reformunu önlemişti. Cumhuriyetçilerin şimdiki tavrı da geçmişteki bu iki örnekten farklı değil."

NewYork Times Obama yönetiminin Rusya ile ilişkilerde yeni bir sayfa açmak istediğini belirtiyor. Ancak gazete, Kremlin'in hatalarına göz yumulmaması gerektiğini de altını çiziyor:

"Putin muhaliflerine baskı uygularken, özgür basını sindirirken ve komşularını taciz ederken Bush bütün bunları görmezden geldi. Yeni yönetim aynı hataya düşmemelidir. Obama, şu ana kadar Rusya'nın komşularına gözdağı vermesi politikasına sessiz kaldı. Ancak artık tavrını belirlemelidir. Obama'nın hem Rusya ile işbirliğini geliştirme hem de komşularına yönelik tehdit politikalarını engelleme konusunda doğru dengeyi nasıl bulacağını bilemiyoruz. Ancak Moskova'yla sağlıklı bir ilişki geliştirmenin tek yolu bu dengenin kurulmasından geçiyor."

XS
SM
MD
LG