Erişilebilirlik

Irak Başbakanı ABD'nin Eleştirisine Sert Yanıt Verdi


Irak Başbakanı Nuri el Maliki, ülkesindeki reformların yavaşlığını eleştiren Amerika’ya, “Bize baskı uygulama zamanı bitmiştir,” şeklinde yanıt verdi. Maliki, hükümetinin sorumluluklarını bildiğini ve siyasi reformları uyguladığını bildirdi.

Amerika Başkan Yardımcısı Joe Biden geçen hafta, Obama yönetiminin, Irak’ta reformları hızlandırmak için daha fazla baskı uygulayacağını açıklamıştı. Biden’ın ifadelerini değerlendirmesi istenen Maliki, Bağdat hükümetinin mezhep gruplarıyla uzlaşma girişimini üstlendiğini belirtti.

Irak Başbakanı Maliki, Bağdat’ı ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’yle birlikte basın toplantısı düzenledi.

Sarkozy, ilk kez ziyaret ettiği Irak’a ekonomik destek sözü verdi.

Bağdat’ta Devlet Başkanı Celal Talabani’yle de görüşen Sarkozy, Fransız şirketlerini Irak’a dönmeye çağırdı ve bir Fransız iş heyetinin bu yıl içinde ülkeyi ziyaret edeceğini açıkladı.

Sarkozy, 2003 yılından beri Irak’ı ilk ziyaret eden Fransa cumhurbaşkanı oluyor. Fransa, o tarihte Amerikan harekatına şiddetle karşı çıkmış, bu da iki ülke ilişkilerinin gerginleşmesine yolaçmıştı.

Yetkililer, Fransa’nın Bağdat’ta yeni bir elçilik binası inşa edeceğini, Basra ve Erbil’de konsolosluk açacağını bildiriyor.

XS
SM
MD
LG