Erişilebilirlik

Almanya'da İkinci Teşvik Paketi Parlamento Onayı Bekliyor


Almanya’da Başbakan Angela Merkel’in önerdiği 50 Milyar Euro tutarındaki ekonomik teşvik paketi federal hükümet tarafından kabul edildi, yarın da federal parlamentoda oylandıktan sonra, yürürlüğe girecek. Ülkedeki Türk girişimci ve işverenler de, paket kapsamında destek bekliyor.

Federal hükümetin piyasaları küresel mali kriz karşısında dayanıklı hale getirmek amacıyla kabul ettiği İkinci Konjonktür Paketi, toplam 50 milyar Euro değerinde olacak ve 2010 yılı sonuna dek geçerli kalacak. Paket, geçen Aralık ayında kabul edilen 25 milyar Euroluk birinci paketin, az ve yetersiz kaldığı gerekçesiyle eleştirilere hedef olması sonrasında, koalisyon ortakları Birlik Partileri ve Sosyal Demokrat Parti SPD tarafından gündeme getirildi. Alman tarihinin en kapsamlı bu ekonomiyi canlandırma ve teşvik paketi, işçi ve işverenin ödediği hastalık sigortası primlerinin yüzde 15 buçuktan 14,9’a düşürülmesini, bir defaya mahsus her çocuk için 100 Euro prim ödenmesini, vergiden muaf matrahın 7 bin 664 Euro’dan 8 bin 4 Euro’ya yükseltilmesini ve en az 9 yaşındaki her araç için 2 bin 500 Euro hurda yardımı yapılmasını içeriyor. Başbakan Merkel paketi tarihi olarak nitelerken, muhalefetin ve ekonomistlerin eleştirdiği noktalar, paketin ülkenin en önemli sorunu, ihracatının azalmasına yönelik önlemler içermemesi ve devletin paketi finanse edebilmek için en az 50 milyar Euro borçlanarak bir rekora da imza atması. Erlangen Üniversitesi’nden ekonomi profesörü Alp Bahadır, paketin sadece kısa vadeli bir yaklaşım olduğunu söylüyor.

Öte yandan hükümet iş piyasasını beslemek için paket kapsamında, okullar başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının yapımıyla, üniversitelerin donanımı için 17 milyar Euro harcayacak, ayrıca işletmelere de gerektiğinde mali olanak sağlayacak. Almanya Türk Toplumu İkinci Başkanı Bahattin Kaya, krizden etkilenen Almanya’daki 75 bin Türk kökenli işletmeciye de yardım edilmesi gerektiğini savunuyor.

Almanya’da 75 bin Türk kökenli girişimci bulunuyor, bunlar 350 bin kişiye iş imkanı sağlıyor ve yılda 40 milyar Euro ciro yapıyor. 2. Konjonktür Paketi’nin koalisyon partilerinin oy çoğunluyla kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG