Erişilebilirlik

Barack Obama: 'İran'la Görüşmek İçin İmkanlar Arıyoruz'


Başkan Obama Amerika’nın İran’la görüşmek için imkanlar aradığını ve önümüzdeki aylarda yüz yüze konuşabilmeyi sağlayacak koşullar yaratmayı umduğunu söyledi.

Obama dün geceki basın toplantısında, İran’ın nükleer programının yeni bir silahlanma yarışı tehlikesi yarattığını belirtti.

Yeni başkan İran’la Amerika arasında yıllarca devam eden karşılıklı güvensizliğin, kısa sürede aşılması zor bir sorun oluşturduğuna da işaret etti.

İran’ın militan grupları desteklediğini, nükleer silah edinmeye çalıştığını ve Ortadoğu’da istikrarsızlığı körüklediğini kaydeden Obama şöyle devam etti: “İran’la konuşmalarımızda bir dizi hedefimiz olacak. Fakat en azından karşılıklı saygıya dayalı bir ilişki imkanı yaratabileceğimizi umuyorum.”

Başkan Amerika’nın kendi nükleer silahlarını, etkili bir şekilde azaltmasının, önümüzdeki yıllarda bu silahların yayılmasını önleme anlaşmalarına kuvvet kazandıracağını söyledi.

Nükleer silahların yayılmasını önleyen anlaşmaların zayıfladığını bildiren Obama, Ortadoğu gibi sorunlu bölgelerde bu silahların bulunmasının herkes için büyük tehlike yaratacağını belirtti.

Afganistan politikasının değerlendirilmekte olduğunu söyleyen Başkan, hedefin Afganistan’la Pakistan arasındaki sınır bölgesinin teröristler için sığınak durumundan çıkartılması olduğunu da belirtti. Obama, bu tür terörist sığınaklarının herkese zarar vereceği konusunda Pakistan hükümetini ikna etmeye çalışacaklarını kaydetti.

XS
SM
MD
LG