Erişilebilirlik

ABD'nin Yeni İran Açılımı


ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın büyük çaplı bir uluslararası konferans sırasında İran'a açıkça uzlaşıcı mesajlar vermesi Amerikan dış politikasında büyük bir değişikliğin işareti olarak niteleniyor. Biden'ın Almanya'nın Münih kentinde NATO çerçevesinde düzenlenen Uluslararası Güvenlik Konferansı'nda dün (Cumartesi) yaptığı konuşma Amerika-İran ilişkilerinde yeni bir döneme girilebileceğini ortaya koyuyor.

Biden, birçok ülkeden toplantıya katılan lider ve yetkililere hitaben Washington'da yeni bir yönetimi temsil ettiğini söyledi, Obama yönetiminin İran'la ilişkilerde yeni bir döneme girilmekte olduğunu şu sözlerle vurguladı:

"Yönetimimiz İran'la ilgili politikamızı gözden geçiriyor ancak şurası açık: İran'la konuşmaya hazır olacağız."

Bunun için İran'ın da değişime hazır olması gerektiğini söyleyen Biden şöyle konuştu:

"Şimdiki yolda devam ederse baskılar ve tecrit ortamı da devam eder. Hukuka aykırı olan nükleer programına ve terörizme desteğine son verirse anlamlı teşviklerle karşılık görür."

ABD ile İran arasındaki gerginlik özellikle İran'ın nükleer teknoloji edinme çabasından kaynaklanıyor. İran nükleer programının barışçcı amaçlara yönelik olduğunu savunuyor, Amerika ve müttefikleri ise İran gizlice nükleer silah geliştirmeye çalıştığına inanıyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İran'a karşı üç kez yaptırım kararı almış bulunuyor.

Başkan Yardımcısı Biden İran'ın görüşmeyi reddetmesi durumunda Amerika'nın buna da hazır olacağını şu sözlerle vurguladı:

"İran'ın artan yeteneklerine karşı, füze savunma sistemi geliştirmeye devam edeceğiz. Ancak mevcut teknolojinin kanıtlanmış ve maliyet açısından uygun olmasına dikkat edeceğiz. Bunu NATO müttefiklerimiz ve Rusya'yla danışarak yapacağız."

Amerika'nın Rusya'yla ilişkileri de Münih Konferansı ve ikili görüşmelerde ele alınan bir diğer önemli konu oldu. Başkan Yardımcısı Biden ABD-Rusya ilişkilerinin tehlikeli bir şekilde bozulmakta olduğunu belirtti.

Biden gibi, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy de Rusya'nın Batı'yla ilişkilerinin düzeltilmesi gerektiğini vurguladı. Sarkozy, ilişkilerde güvenin yeniden sağlanması çağrısında bulundu ve bugün Rusya'nın NATO ve Avrupa Birliği için askeri bir tehdit teşkil etmediğini söyledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başkan Yardımcısı Biden'le görüşmesinden sonra ülkesinin, İran konusunda Amerika'nın tutumunu paylaştığını ve İran'la görüşmeye hazır olduğunu belirtti. Ancak Merkel, görüşmeler sonuç vermezse Almanya'nın İran'a karşı daha sert yaptırım uygulamaktan yana olacağını açıkladı.

Amerika'da Barack Obama'nın başkan olarak seçilmesi genellikle memnuniyetle karşılanmış bulunuyor. Yeni yönetimin, normal olarak savunma bakanının katıldığı Münih Konferansı'nda başkan yardımcısı düzeyinde temsil edilmesi de Avrupalılar tarafından, Obama yönetiminin, Avrupa'yla ilişkileri güçlendirme niyetinin bir kanıtı olarak görülüyor.

XS
SM
MD
LG