Erişilebilirlik

Hristofyas'tan Avrupa Birliği Tehdidi


Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı Dimitri Hristofyas, “işgal sürdüğü sürece Türkiye’nin Avrupa Birliği üyesi olma şansı yok” dedi. Rum lider, Kıbrıs Türk ve Rum kesimleri arasında Birleşmiş Milletler gözetiminde süren görüşmelerin tıkanması durumunda adanın birleştirilmesi için alternatif bir plan bulunmadığını da vurguladı.

Amerika’nın Sesi’ne özel demeç veren Hristofyas, Türkiye’nin Kıbrıs’ta asker bulundurduğu sürece Avrupa Birliği’ne giremeyeceği konusunda Ankara’ya net bir mesaj vermek istedi. Hristofyas, “Hayır, Kıbrıs’ın işgali devam ettiği sürece Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olarak kabul edilmesi mümkün değil. Bu çok açık ve net” diye konuştu. Rum Kesimi 2004 yılında Avrupa Birliği’ne tam üye oldu. Hristofyas hükümeti şu anda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’yle Birleşmiş Milletler gözetiminde görüşmelere devam ediyor. Gözlemciler, bu süreci “son şans” olarak niteliyor. Hristofyas da barış görüşmelerinin sonuçsuz kalması durumunda herhangi bir alternatif bulunmadığını kabul etti.

Bu konuda Hristofyas şöyle konuştu: “Başarısızlikla sonuçlanacak alternatif bir planımız yok. Eğer her iki tarafın da kabul edeceği bir uzlaşamaya varamazsak dünyadaki en mutsuz kişi ben olacağım. Ancak B planımız yok. Amacımız belli, birleşmek istiyoruz. İyi niyet göstermek istiyoruz. Kıbrıslı olmak istiyoruz ve ortak topraklarımızda her iki toplumun ortak çıkarları için mücadele etmek istiyoruz.” Taraflar bölünmenin kalıcı olacağını düşünmemekle birlikte adayı nasıl birleştireceklerini de bilemiyorlar.

Rum Kesimi lideri arabulucuk girişimlerine veya birleşme konusunda takvim hazırlanmasına da yanaşmayacaklarını vurguladı.

XS
SM
MD
LG