Erişilebilirlik

Filistin İçin Ortak Beklenti


Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Filistin için öncelikli ortak beklentilerinin milli birlik hükümeti kurulması olduğunu açıkladılar.

Avrupa turundan sonra Ankara'da temaslarda bulunan Filistin Yönetimi Başkanı Abbas; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Köksal Toptan'la ayrı ayrı görüştü. Abbas'a, Hamas'la doğrudan temas kurduklarını ve Hamas'ın 'küçümsenmemesi, dışlanmaması' gerektiğini aktaran Erdoğan'ın, önümüzdeki süreçte Türkiye'nin ilk hedefinin Filistin'de birliği sağlamak ve tüm taraflar arasındaki diyaloğu hızlandırmak olduğuna vurgu yaptığı kaydedildi. Cumhurbaşkanı Gül'ün de Abbas'ı, Filistin'de birliğin sağlanması için "Çatışmayı bırakın" diye tembihlediği öğrenildi. Gül ve Abbas düzenledikleri ortak basın toplantısında da, önümüzdeki dönem için ortak öncelikli beklentilerini Filistin'de birlik hükümetinin kurulması olarak açıkladılar.

Amerika Umudu

ABD'de Obama yönetiminin Filistin bağımsız devletinin kurulmasına sempatiyle yaklaştığını anlatan Gül, bu süreçte hem Filistin halkının hem de Arap dünyasının Ortadoğu sorununa çözüm için birlik içinde olmasını istedi. Gül, Türkiye'nin Gazze'ye ambargonun kalkması, insani yardımların yerine ulaşması ve Gazze'nin yeniden imarı için çabalarını sürdüreceğini kaydetti.

Gazze'de yaşananlara 'cinayet' diyen Abbas da, son saldırılarda 1300 kayıp verildiğinden ve bölgeye sadece ihtiyacın yüzde 20'si oranında yardım ulaştığından yakındı. Milli birlik hükümeti için Hamas'a sıcak baktıklarını ancak Hamas'ın Filistin Kurtuluş Örgütü'ne (FKÖ) dahil olması gerektiğini anlatan Abbas, "Gerçek bir uzlaşmaya ihtiyacımız var onun için de Türkiye'nin yürüttüğü diplomasiyi önemsiyoruz" dedi.

FKÖ'nün reforma ihtiyacı olduğu yönündeki görüşleri desteklediklerini ancak FKÖ'yü yıkmanın ya da FKÖ'ye alternatif yaratmanın 'cinayet' olacağını söyleyen Abbas, "Arap dünyasında direnişi icat eden ve bilen biziz. Kimse direnişe tek başına karar veremez. Çıksın Halid Meşal de, FKÖ'yü tanıdığını söylesin" sözleriyle de Hamas'a yüklendi. Türkiye'nin çabalarını kutlayan Abbas, Arap barış planının devreye girmesinde de Türkiye'nin önemli olabileceğini, İsrail'in de bu planı onaylaması için hem Türkiye'nin hem de yeni ABD yönetiminin rolü olabileceğinden ümitli olduklarını kaydetti.

XS
SM
MD
LG