Erişilebilirlik

ABD Başkan Yardımcısı Biden Yeni Dönemin Dış Politika Önceliklerini Açıkladı


ABD Başkan Yardımcısı Joseph Biden 45'nci yıllık Münih Güvenlik Konferansı'nda bugün (Cumartesi) yaptığı konuşmada yeni Amerikan yönetiminin dış politika alanındaki öncelikleri konusunda ayrıntılı bilgi verdi.

Biden, Barack Obama yönetiminin dış politikada askeri güç kullanımı yerine diplomasi, demokrasi ve kalkınmaya öncelik vereceğini ancak Amerika'nın gerektiği takdirde çıkarlarını savunmak için kuvvet kullanmaktan çekinmeyeceğini söyledi.

ABD'nin kendi dış politikasını gözden geçirirken müttefiklerinden de aynı şekilde davranmalarını isteyeceğini belirten Biden, NATO üyelerinin Afganistan'daki uluslararası güce daha çok katkıda bulunmalarını umudettiğini bildirdi.

Biden'in konuşması, geçen ay işbaşına gelen Başkan Obama yönetimine bağlı yüksek düzeyli bir yetkilinin dış politika alanında ve ülke dışında yaptığı ilk önemli açıklama oldu.

Başkan Yardımcısı, ABD'nin Rusya ile ilişkilerinde "tehlikeli bir bozulma" olduğunu söyledi ve bu ilişkileri onarma zamanının geldiğini kaydetti. Biden, iki ülkenin bazı konularda anlaşmazlık içinde olabileceğini ancak ortak çıkarlar üzerinde birlikte çalışabileceklerini söyledi.

Amerika'nın "İran'ın giderek artan yeteneklerine karşı koymak için" füze savunma sistemini geliştirmeye devam edeceğini açıklayan Biden, ancak bunun NATO müttefikleri ve Rusya'yla danışma içinde yapılacağını bildirdi.

ABD Başkan Yardımcısı, Obama yönetiminin İsrail-Filistin uyuşmazlığına iki devlet esasına dayalı çözüm bulunması için çalışacağını söyledi.

Washington'un İran'la görüşmeye hazır olduğunu bildiren Biden ancak İran nükleer programını terketmeyi kabul etmezse bu ülkeyi uluslararası alanda tecrit etmek için çalışacaklarını da belirtti.

Biden'ın konuşmasından önce NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ittifakın bazı Avrupalı üyelerini Afganistan'a gönderdikleri asker sayısını arttırmadıkları için eleştirdi.

Ülke adı vermeyen Genel Sekreter, Avrupalı müttefiklerin, NATO içinde Avrupa için daha çok söz hakkı isterken, askeri alanda yükün çoğunu Amerika'nın kaldırmasının ittifak içinde siyasi denge açısından yararlı olmadığını vurguladı.

Münih konferansında dün konuşan İran ve Rusya temsilcileri Barack Obama yönetiminin işbaşına gelmesinin Amerika'yla ilişkilerinin düzelmesine yardım edebileceği görüşünü dile getirmişti.

ABD Başkan Yardımcısı Biden Münih'te Almanya Başbakanı Angela Merkel, Polonya Başbakanı Donald Tusk, Ukrayna Başbakanı Yulia Timoşenko, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ve NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer'le ikili görüşmeler de yapıyor.

XS
SM
MD
LG