Erişilebilirlik

'Davos Krizi Washington'da Endişe Yaratmış'


Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Amerika’yı ziyaret eden Türk milletvekili heyeti, Washington’da Amerikalı yetkililer ve Yahudi lobisi temsilcileriyle son İsrail-Türkiye krizini ele aldı. Temaslarının ardından bir basın toplantısı düzenleyen milletvekilleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail’e dair sözlerinin İsrail’in politikalarını hedef aldığını ve Türkiye’de Yahudi karşıtlığına yer olmadığını belirttiler.

AKP'li Milletvekilleri Suat Kınıklıoğlu, Cüneyt Yüksel ve MHP'li Mithat Melen Washington temasları çerçevesinde Amerikan Kongre üyeleri, Dışişleri Bakanı Yardımcılarından Dan Fried ve Matt Bryza, Amerikan Yahudi lobisi yetkilileri ile bir araya geldi. Türk milletvekilleri yeni Başkan Barack Obama’yı da Amerikalı yetkililer aracılığıyla bir kez daha Türkiye’de Nisan ayında yapılacak medeniyetler zirvesine davet ettiklerini söylediler.Türkiye’nin dış politika önceliklerinin yeni Amerikan yönetiminin öncelikleriyle paralellik gösterdiğini belirten AKP milletvekili Yüksel ‘Türkiye’nin dış politikasının yanlış anlamalara yol açmaması için gerekli mesajları ilettiklerini belirtti. Yüksel, Amerikalı ve Yahudi yetkililer arasında Erdoğan’ın Davos zirvesindeki sözlerinin endişe yarattığını söyledi. Ancak Yüksel Yahudi lobisi yetkililerine Erdoğan’ın Türkiye’de Yahudi karşıtlığına yer olmadığı mesajını ilettiklerini belirtti. Amerika’ya savunma yapmaya gelmediklerini de belirten Yüksel ‘Gazze bizim savaşımız değil. İsrail’in savaşı. Bizim mahcup olmayı gerektirecek bir durumumuz yok’ dedi.

Yahudi lobisiyle görüşmelerin olumlu geçtiğini belirten Yüksel, Türkiye’ye dönüştebu konudakiendişeleri giderecek adımlar atacaklarını da açıkladı. Yüksel Amerikalı ve Yahudi cemaati yetkililerinin Türkiye - İsrail ilişkileri ile Ermeni soykırımı iddialarını birbirine karıştırmayacaklarını söylediklerine de işaret etti.Türkiye’nin soykırım iddialari Amerikan temsilciler meclisine gelmeden önce harekete geçeceğinibelirten AK Parti milletvekili Türkiye’nin geçtiğimiz yıl ‘futbol diplomasisi’ ile Ermenistan ile ilişkilerde olumlu gelişme katettiğini ve bu gelişmenin bir tasarının geçmesi halinde darbe alacağını aktardıklarını söyledi.

XS
SM
MD
LG