Erişilebilirlik

Prof. Turgay Ertekin 'Nabucco Şart' Diyor


Rusya’yla Ukrayna arasındaki anlaşmazlık nedeniyle Avrupa’ya doğal gaz sevkiyatının aksaması Nabucco boru hattı projesini tekrar gündeme getirdi.

Ukrayna üzerinden Avrupa’ya Rus doğalgazını taşıyan boru hattına alternatif olarak tasarlanan yeni boru hattı, Orta Asya ve Hazar gazını, Türkiye, Romanya, Bulgaristan, Macaristan ve Avusturya üzerinden Avrupa’ya taşıyacak.

3400 kilometrelik bir boru hattı yapımını öngören Nabucco projesi, finansman üzerinde anlaşma sağlanamadığı için bir türlü hayata geçirilemedi.

Uzmanlara göre Avrupa’nın enerji ihtiyacı 2030 yılına kadar en az yüzde 70 oranında artacak.

Ukrayna’da olup bitenlerin Avrupa ülkelerini adeta bir uykudan uyandırdığı ve yeni kaynaklar arama çabalarını hızlandırdığı söyleniyor.

Rusya’nın, fiyat anlaşmazlığı nedeniyle Ukrayna üzerinden nakledilen doğalgazı kesmesi, milyonlarca Avrupalının iki hafta yakıtsız kalmasına yolaçtı ve dikkatleri tekrar Nabucco projesini çevirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, iki hafta önce, Brüksel’de Nabucco projesi ile ilgili sözleri tartışma yaratmıştı. Önce, müzakerelerde enerji faslı açılmazsa, Ankara’nın Nabucco’dan desteğini çekebileceğini belirten Başbakan, daha sonra Türkiye’nin projeye desteğinin süreceğini söyledi ve bunu bir silah olarak kullanmayacakları güvencesi verdi.

Başbakan yanlış anlaşıldığını öne sürse de, enerji kaynaklarıyla ilgili kaygılarının arttığı bir dönemde söylediği sözler, Avrupa başkentlerinde tehdit olarak algılandı.

Türkiye, hattan akacak gazın bir bölümünü kendi ihtiyacını karşılamak için kullanmak istiyor.

Amerika’da, Pennsylvania Eyalet Üniversitesinde Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümünün Başkanı olan Profesör Turgay Ertekin, üyelikle Nabucco projesinin karıştırılmaması görüşünde.

Nabucco Projesi: http://www.nabucco-pipeline.com

Pennsylvania Üniversitesi: http //www.pnge.psu.edu

Prof. Ertekin: http://www.eme.psu.edu/faculty/ertekin.html

XS
SM
MD
LG