Erişilebilirlik

4 Şubat Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Irak’ta yerel seçimlerden Başbakan Maliki önderliğindeki ılımlı laiklerin kazançlı çıktığını belirtiyor. Gazete, İran yanlısı ve mezhep temelli partilerin ise güç kaybettiğini vurguluyor.

"Maliki dışında bu seçimden en kazançlı çıkan bir başka isim de Irak’taki gelişmelere ve istikrarsız bir ülkede demokrasinin gelişeceğine şüpheyle yaklaşan Başkan Obama oldu. Obama, Irak seçimlerini ciddi bir şiddet olayının yaşanmadığı önemli bir gelişme olarak yorumladı. Bu yıl içinde Irak’taki Amerikan askerlerinin önemli bir kısmının geri çekilebileceğini söyledi. Elbette, Irak’taki askerlerin dönmesi herkesin ortak arzusudur. Ancak Obama, Irak’taki somut gelişmeleri çok iyi değerlendirmeli ve gereğinden hızlı davranarak bu gelişmelere darbe vurmamalıdır."

Christian Science Monitor ekonomiyi canlandırma paketinde Amerikan mallarının kullanılmasının teşvik edilmesine karşı çıkıyor. Gazete, böyle bir tavrın misillemeye ve bir ticaret savaşına yol açacağı uyarısında bulunuyor.

"Kongre üyelerinin Amerikan mallarının kullanılmasını teşvik eden düzenlemeleri desteklemesi anlaşılır bir şey. Ekonomi bu kadar kötü durumdayken, Amerika’nın önce kendi işçilerini düşünmesi gerektiğini söylüyorlar. Ancak diğer ülkelerin de Amerikan mallarına karşı benzer bir uygulamaya gitmesi, Amerika’daki işsizlerin sayısını daha da artıracaktır. Zaten misilleme tehditleri de şimdiden başladı. Diğer ülkelerin de korumacı önlemler alması bir ticaret savaşına yol açacak ve bu da krizden çıkışı geciktirecektir. Amerika’nın krizden kurtulması için daha az değil, daha çok ihracat yapması gerekir. “Gemisini kurtaran kaptan” sözü bu kriz için geçerli değil. Tam tersine hepimiz aynı gemideyiz."

New York Times Obama’nın sağlık bakanlığına aday gösterdiği Tom Daschle’ın vergi sorunları nedeniyle başlayan tartışmanın ardından adaylıktan çekilmesini doğru buluyor. Ancak gazete, bu sürecin Obama’ya zarar verdiğini de vurguluyor.

"Yeni yönetim, geç de olsa, üst düzey görevlilerin bizzat Obama tarafından belirlenen ahlaki kriterlere uyması gerektiğinin farkına vardı. Gelinen noktada yapılacak tek şey Dachle’ın adaylıktan çekilmesiydi. Bu gelişme, Amerikan halkında Obama’nın yönetimde reform vaadini tutacağı umudunu yeniden canlandırdı. Washington’u gerçekten de temizlemek isteyen bir başkanın elindeki en önemli silah inandırıcılığıdır. Bu da dürüst davranmayı gerektirir. Obama her iki özelliğe de sahip olduğunu ve hatalarından ders çıkartabildiğini gösterdi."

USA Today ise Obama’nın Washington’da gerçekten değişim yaratacağı konusunda iyimser değil. Gazete, Washington’da lobilerin ve çıkar gruplarının çok güçlü olduğunu hatırlatıyor.

"Eylül ayı itibariyle Washington’da kayıtlı 13.926 lobici var. Her Kongre üyesine 26 lobici düşüyor. Geçen yıl, özel şirketler lobicilere 3,2 milyar dolar ödeme yaptı. 1998’den 2005’e kadar görevden ayrılan 36 senatörün yarısı ve 162 milletvekilinin üçte ikisi lobici oldu. Obama bütün bunlara karşı mücadele başlattığında kamuoyunun da sesi oldu. Ancak yaşananlar, Washington’da yenilik yapmanın ne kadar zor olduğunu gösterdi. Obama kendi belirlediği kurallara bağlı kalırsa bazı yetenekli isimlerden mahrum kalabilir. Ancak kendi kurallarını çiğnerse, çok daha değerli bir şeyi, inandırıcılığını kaybedebilir."

XS
SM
MD
LG