Erişilebilirlik

Eski Fransız Bakandan Ermenileri Kızdıran Açıklama


Fransa eski Kültür Bakanı Jack Lang’ın, 2001 yılında kabul edilen Ermeni soykırım yasasına destek verdiği için suçlu olduğunu açıklaması, Fransa’daki Ermenileri ayağa kaldırdı. Lang’ın bir tartışma sırasında soykırım yerine “katliam” demesi Ermeni derneklerince ‘küfür’ olarak nitelenirken, Türk topluluğu Lang’a destek kampanyası başlattı. Jack Lang geri adım attı. Lang, soykırımı kabul ettiğini, ancak ‘tarihi politikacıların yapmasını doğru bulmadığı için böyle bir açıklamada bulunduğu’ söyledi.

Sosyalist Parti iktidarında uzun dönem Kültür Bakanlığı görevini başarıyla yürüten ve 2007 yılında partisi içinde Cumhurbaşkanı adayı olarak yarışan Jack Lang, Ermeni iddialarına ilişkin sözleri nedeniyle, Fransa’daki Ermeni topluluğunun boy hedefi haline geldi.

Jack Lang, 11 Ekim 2008’de seçim bölgesinde « Turquie Europeenne » adlı bir internet sitesi tarafından düzenlenen panelde, 'Ermeni soykırımı' ifadesini tırnak içinde tanımladı. Bu tavrıyla soykırımı Meclis kararıyla kabul edilen bir gerçekten çok bir iddia boyutuna indirgedi. Fransız Parlamentosu’nda 2001 yılında kabul edilen Türkiye’nin Ermenilere soykırım uyguladığına dair yasanın en hızlı savunucusu olan ve bizzat Dışişleri Komisyonu Başkanı olarak yasanın hızlı çıkması için Senato’ya baskı yapan Jack Lang’ın, soykırım değil 'katliam’ ifadesini kullanması dikkat çekiciydi.

Tartışmalı panele, soykırımı inkar edenlere hapis ve para cezası verilmesini öngören yasa önerisinin 2007 yılında geçirilmek istenmesi üzerine harekete geçen büyük tarihçilerin kurduğu Tarihe Özgürlük Derneği Başkanı Pierre Nora da katıldı. Panelde Jack Lang, birinci soykırım yasasını destekleyerek ve bir an evvel çıkmasını sağlayarak iki kez hata yaptığını söyledi. Lang, soykırımın da tıpkı inkar yasası gibi tarihçiler tarafından taktir edilmesi gerektiğinin altını çizerek, bu nedenle inkar yasasına karşı oy kullandığını belirtti. Jack Lang, bugün olsa aynı tavrı gösterip göstermeyeceğinden emin olmadığını da sözlerine ekledi. Lang inkar yasanın Ermenilerin acıları anlaşıldığı için değil, seçim yatırımı amacıyla politikacılar tarafından getirildiğini, dolasıyla tarihin politikacılar tarafından yapılmasının da tehlikeli olduğunu da savundu.


Ermenilerden Büyük Baskı

Jack Lang’ın üç ay boyunca ses getirmeyen sözleri, Ermeni diasporasına ait sitelerde önceki gün yayınlanınca, deyim yerindeyse ortalık ayağa kalktı. Ermeni yurttaşların sitelerinde Jack Lang’a yapılan saldırı "inkarcılıkla" suçlanmaya kadar vardırıldı. Ermeni Dernekleri Koordinasyon Konseyi (CCAF) Başkanı Alexis Govciyan, Lang’ın yanısıra Sosyalist Partili eski ve yeni liderlere mektup yazarak Lang’ın sözlerini protesto etti. Daşnak Sütyun Derneği’nin Fransa şubesi ise Lang’ı Fransa’ya ve insanlık değerlerine küfür etmekle suçladı. Fransa’da yaşayan Türklerin kurduğu internet sitesi TurquieNews ise; Ermeni lobisinin susturmak istediği Lang’ın desteklenmesi için çağrı yaptı.

Baskı Karşısda Geri Adım

Haftalık Nouvel Observatoir dergisi, Jack Lang’ın sözlerini ve Ermeni topluluğunun tepkilerini haberleştirince Lang da, dergiye bir mektup göndererek kendisini savundu. Bütün dünyada özellikle de Türkiye’de Ermeni soykırımının tanınması gerektiğini belirten Lang, sözkonusu ifadelerin parlamenterlerin tarih yapma yetkisini tartışan bilimsel bir panelde sarfedildiğini, ancak soykırımın inkarının mümkün olamayacağını, ancak bunun yasayla zorla benimsetilmesine karşı olduğunu belirtti.

XS
SM
MD
LG