Erişilebilirlik

Almanya'nın Ludwigshafen Kentinde Anma Töreni


Almanya’nın Ludwigshafen kentinde bir yıl önce çıkan yangında beşi çocuk, 9 Türk yanarak can vermişti. Yangında ölenler bugün kentte düzenlenen törenle anıldı.

Ludwigshafen Belediyesi’nin, yangında ölen Gaziantepli Kaplan ailesinin 9 ferdi anısına düzenlediği törene Federal Hükümet Göç ve Uyum Bakanı Maria Böhmer ve Ludwigshafen Belediye Başkanı Eva Lohse başta olmak üzere pek çok yetkili katıldı. Ayrıca Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet ve Gaziantep Belediye Başkanı Asım Güzelbey’de törene Türkiye adına iştirak etti. 9 Türk'e mezar olan binanın önünde yapılan tören saygı duruşuyla başladı ve ölenler için çiçek bırakıldı. Ludwigshafen Belediye Başkanı yaptığı konuşmada, yangının kentte yaşanan en büyük facia olduğuna dikkat çekti. Bakan Böhmer ise, ortak yaşama alternatif bulunmadığını, uyumun ise bu yolda anahtar olduğunu söyledi.

Almanya’daki Türk toplumunu şoke eden ve geçen 2008 yılında aylarca gündemin ana maddesini oluşturan Ludwigshafen yangının uzun süre ırkçı kundaklama olabileceği şüphesi üzerinde durulmuştu. Yangından kurtulan 9 yaşındakı bir kız, binanın kapı eşiğinde bir kundakçı gördüğünü söylemiş, binanın kapısında Nazi işaretleri tespit edilmiş, yangın için oluşturulan 50 kişilik soruşturma ekibine Türkiye'den de dört uzman katılmıştı. Soruşturmayı yürüten Frankenthal Savcılığı tarafından geçen yıl Temmuz ayında yapılan açıklamada ise, yangının neden çıktığının hala tam olarak bilinmediği, ancak soruşturmanın sürdürülmesi için de bir neden kalmadığı bildirilmiş, dosya faili meçhul şeklinde kapatılmıştı. Ludwigshafen yangını Almanya’daki Türklerin çoğunluğu için üstündeki sis perdesi kaybolmayan bir olay yorumu ile akıllarda kaldı.

Olayın politik yankıları ise geçen bir yıl içinde sürdü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yangın sonrası Almanya ziyaretinde ‚asimilasyon insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur’ demesi bugüne dek konuşulan bir açıklama oldu. Öte yandan resmi bir ziyaret için başkent Berlin’e gelen Çalışma Bakanı Faruk Çelik, olayın nedeninin anlaşılmadan dosyanın kapatılmasını eleştirdi.

Bu arada Ludwigshafen yangınında ölenler için Gaziantep Asri Mezarlığı’nda ve faciada hayatını kaybedenler için açılan Ludwigshafen Parkı’nda da anma törenleri düzenlendiği bildiriliyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG