Erişilebilirlik

Irak Yüksek İslam Konseyi Yenilgiyi Kabul Etmiyor


Irak’taki en büyük Şii partisi yerel seçimlerde rakip Şii gruplar karşısında yenilgiye uğradığı iddasını reddetti.

Irak Yüksek İslam Konseyi, bugün yaptığı açıklamada birçok ilde seçimi birinci ya da ikinci bitirdiğini ve Irak siyasi yaşamında büyük rol oynamaya devam edeceğini savundu.

Irak medyası, resmi olmayan sonuçlara göre seçmenlerin mezhep çatışmasını körüklemekle suçladıkları Konsey ve diğer dinci partilere sırt çevirdiğini bildiriyor. Haberlerde seçmenlerin seçim kampanyasında din yerine asayiş konusuna ağırlık veren Başbakan Maliki yanlısı adayları desteklediği belirtiliyor.

Irak’ın 18 ilinden 14’ün yapılan yerel seçimlerin resmi sonuçları haftasonunda belli olacak. Önemli şiddet olayları yaşanmayan seçimlere katılma oranı yüzde 51’de kaldı.

Öteyandan Başkan Barack Obama Irak’taki Amerikan askerlerinden büyük bir bölümün, bir yıl içinde evlerine dönebileceğini söyledi.

Obama bir televizyon mülakatında, Irak’ta Cumartesi günü yapılan bölgesel seçimlerin sükunet içinde geçmiş olmasının çok büyük önem taşıdığına işaret etti. Başkan bunun, Iraklıların kendi ülkelerinin güvenliğini sağlayabilecek duruma gelmesinin işareti sayılabileceğini belirtti.

XS
SM
MD
LG