Erişilebilirlik

İsrail Gazze'yi Yeniden Bombaladı


İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırılarında bir Filistinli öldü, üçü de yaralandı. İsrail hükümeti, daha önce İsrail’in güneyini hedef alan roket ve havan saldırılarına karşı “orantısız misillemede” bulunacağını açıklamıştı.

Gazze’yi yöneten Hamas, İsrail uçaklarının boş bir polis karakolu ile Mısır’dan mal ve silah kaçakçılığı için kullanılan tünellerden en az altısını hedef aldığını açıkladı. İsrail saldırısı can kaybına yol açmadı.

Bombardımandan önce Filistinli militanlar en az yedi füze ve havan topu fırlattı. Bu saldırılarda iki İsrailli yaralandı ancak bir kolektif çiftliğe düşen top mermisi patlamadı.

Hamas ateşkes için İsrail’in Gazze’ye ablukasını kaldırmasını istiyor. İsrail Gazze’de iki buçuk yıldır esir tutulan askeri serbest bırakılmadıkça geçitlerin açılmayacağını söylüyor.

Hamas bu saldırıları desteklemedi ve kınamadı. İsrail’in güneyini hedef alan füze saldırılarının bir bölümünü El Aksa Şehit Tugayları adlı örgüt üstleniyor.

Bu arada Mısır Gazze sınırına gözetleme kameraları yerleştirmeye başladı. Mısır hükümeti iki tarafın da kabul edebileceği uzun vadeli bir ateşkes anlaşması oluşturmak için, çalışmalar yürütüyor.

Abbas: 'FKÖ'yü Tanımayanla Diyalog Yok'

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, lideri olduğu Filistin Kurtuluş Örgütü’nün üstünlüğünü tanımayan Filistinli gruplarla diyalog kurulmayacağını açıkladı. Abbas Hamas’ın adını vermedi. Ancak Hamas, birçok Filistin örgütünü çatısı altında toplayan Filistin Kurtuluş Örgütü’nün hiçbir zaman üyesi olmamıştı.

Hamas’ın Suriye’de sürgünde yaşayan liderlerinden Halid Meşal, Gazze, Batı Şeria ve diğer yerlerde yaşayan Filistinliler için yeni bir örgütlenme çağrısında bulunmuştu. Abbas dünkü konuşmasında Hamas’ı, Filistin Kurtuluş Örgütü’nü yıkmak, kanla ve Filistin halkının umutlarıyla oynamakla suçladı. Mahmut Abbas bu konuşmayı, Hamas’la İsrail arasında ateşkes görüşmeleri için gittiği Kahire’de yaptı.

İsrail Askerlerinin Öldürdüğü İngiliz Kameramanın Ailesine Tazminat

İsrail askerlerinin 2003 yılında öldürdüğü bir İngiliz gazetecinin ailesine, 2 milyon dolar tazminat ödeneceği bildirildi.

İsrail’de yayınlanan Ha’aretz gazetesi, tazminat kararının yıllar süren hukuki tartışmaların sonucunda alındığını yazdı. Gazetecinin ailesini temsil eden avukat, İsrail hükümetiyle tazminat konusunda anlaştıklarını bildirdi.

Kameraman James Miller, olay sırasında Gazze’deki Refah kasabasında Filistinli çocukları konu alan bir belgesel çekiyordu. Miller beyaz bayrak göstermesine rağmen İsrail askerleri tarafından vurularak öldürüldü. Kameramanı vuran asker çıkarıldığı askeri mahkemede beraat etti, ancak İngiltere’nin yürüttüğü soruşturmada askerin eylemi “cinayet” olarak nitelendirildi.

Gazetecinin ailesi, İsrail hükümetinin tazminat ödemeyi kabul ederek, suçu da üstlenmiş olduğuna inanıyor.

XS
SM
MD
LG