Erişilebilirlik

ABD’de Mağazalar Kepenk Kapatıyor


2008’de tüketici harcamalarının düşmesiyle Amerika’da binlerce mağaza kapanma noktasına geldi. Yeni yılda satışların yüzde 4 daha fazla düşmesini bekleyen uzmanlar, Amerika’daki perakende satışların son 40 yılda görülmediği azaldığına dikkati çekiyor.

Büyük indirimlere rağmen yılsonunda Amerikalılar bazı mağazaları iflastan kurtaracak kadar harcama yapmadı. Uzmanlara göre, bu yıl 40 perakende zincirinin iflas edecek, 2009’un ilk yarısında 70 binden fazla mağaza kepenk kapatacak. Sektör uzmanlarından Howard Davidowitz’e göre, “Bazı alışveriş merkezleri ve birçok zincir mağaza kapanacak. Amerikalıların yaşam standartları bir daha hiç aynı olmayacak.”

Uzmanlar, büyük zincirler kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için 3 bin kadar alışveriş merkezinin de tehdit altında sayıldığını söylüyor. Ann Taylor, Talbot’s ve Foot Locker gibi tanınan perakende zincirleri bazı outlet’lerini kapatacaklarını açıkladı. Dillard’s, Saks ve Nordstrom gibi büyük mağaza zincirleri bile küçülüyor. Uzman Deborah Weinswig bu işten en çok pahalı zevkleri olan müşterilere hitap eden alışveriş merkezlerinin zararlı çıktığını söylüyor. Weinswig, “Gucci, Prada ve Louis Vuitton gibi pahalı markaları tercih eden müşteriler şimdi hiçbir şey almıyor,” diyor.

Müşterilerin alışverişi durdurması daha fazla mağazanın kapanmasına, daha fazla işsizliğe ve sonunda daha az harcamaya yol açacak bir kısır döngü. Ancak ekonomiden tek etkilenen perakendeciler değil. Otomobil sektörü için de zor bir dönem. California’daki bu oto bayii, tamirci Michael Kestal tatildeyken kepenk kapatmış. Kestal, geleceğinin belirsiz olduğunu söylüyor ve “Şu anda benzer bir iş bulamayacağımı biliyorum. Tamirciler için durum hiç parlak değil çünkü sektör zor durumda. Başka bir alanda iş aramaktan başka çarem yok,” diyor.
Uzman Burt Flickinger sorunun Amerika’da çok fazla mağaza olmasından kaynaklandığını düşünüyor. Flickinger’a göre Amerika’da müşterilerin ihtiyaç duyduğundan iki kat fazla mağaza var.

XS
SM
MD
LG