Erişilebilirlik

Fransa'da Ülke Genelinde Grev


Fransa dün ülke genelinde çıkılan büyük grevle sarsıldı. Kamu ve özel sektör çalışanlarının hükümetin çalışma yaşamına ilişkin politikalarını protesto etmek üzere çıktıkları greve 2.5 milyon kişinin katıldığı açıklandı. Muhalefetin de destek verdiği genel grev karşısında hükümet reformlara kararlılıkla devam edecekleri yanıtını verdi.

2008 yılında patlak veren finans krizinin etkileri 2009 yılında daha sert görülmeye başlandı. Fransa dün son 20 yılın en büyük grevini yaşadı. Kamu ve özel sektör çalışanlarının ülke genelinde çıktıkları greve katılanların sayısı sendikalara göre 2.5 milyon kişiye ulaştı. Greve kamu sektöründe son derece örgütlü olan kamu çalışanlarının yanısıra, İnternet devi Free, otomobil devleri Ford, Peugeot, Renault ve hipermarketler Carrefour ve Auchan çalışanlarının da yoğun olarak katılması dikkat çekti. Ülkenin 190 noktasında yüzbinlerce çalışanın katıldığı grevde hedef Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Hükümet politikarı idi.

Ülkenin en büyük sendikal federasyonu olan CGT, başkent Paris’te 300 bin kişinin greve katıldığını açıkladı. Grevde en çok eğitim reformunu protesto eden öğretmenler, demiryolu işçileri, doktorlar ve sağlık sektörü çalışanları, alım gücünün düşmesini, kamu sektöründeki personel azaltılmasına gidilmesini ve kriz nedeniyle yapılan işten çıkartmaları protesto ettiler.

Başta CGT, CFDT, FO, CFTC, Unsa, Solidaires olmak üzere Ülkedeki bütün sendika federasyonlarının ortak eylem kararıyla sokaklara dökülen milyonlarca çalışan, hükümete seslerini duyurmaya çalıştılar. Grevlerde Paris’in yanısıra, güney kenti Marsilya ile Airbus uçakları üreten fabrikanın bulunduğu Toulouse ile işçi kentleri Bordeaux ve Lille’de de büyük gösteriler dikkat çekti.

François Chérèque, 20 yıldır bu çapta bir grev tertip edilmediğini öne sürdü. Chereque, greve kamu sektörünün yanısıra özel sektörden de yoğun katılım olmasının büyük başarı olduğunu söyledi. CGT Başkanı Bernard Thibault da, katılımın daha sabah saatlerinde 1 milyona ulaştığını belirtirken eylemlerden hükümetin gerekli dersi çıkarmasını ümit ettiklerini söyledi.

Thibault, bunun bir saman alevi olmadığını, hükümetin adım atmaması durumunda eylemlere devam edeceklerini de duyurdu.

Greve katılan ana muhalefet partisi Sosyalist Parti Genel Başkanı Martin Aubry, kimsenin sokaklara dökülmeyi istemediğini ancak, işçilerin sesine kulak vermeyen hükümet politikalarının milyonları sokağa döktüğünü söyledi. Aubry Cumhurbaşkanı Sarkozy’ye reformları yaparken çalışanların da rızasını alması çağrısında bulundu.

Ülke genelinde adeta yaşamı durduran greve karşı hükümet soğukkanlı kalmayı tercih etti. Hükümet sözcüsü Luc Chatel, eylemleri dikkatle izlediklerini ancak protesto edilen reformları da sürdürmekte kararlı olduklarını söyledi. Hükümetin Pazartesi günü çalışanlar lehinde 1000 ayrı önlem içeren yeni bir reform paketiyle greve yanıt vermesi bekleniyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG