Erişilebilirlik

Washington Davos Olayını 'Talihsizlik' Olarak Değerlendirdi


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres arasında dün Davos'ta yaşanan tartışma Amerika’da nasıl karşılandı? Konuyla ilgili olarak Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Wood, olayı "talihsizlik" olarak değerlendirdi.

Wood, olaydan sonra Cumhurbaşkanı Peres ve Başbakan Erdoğan'ın görüşme yapmasının olumlu bir işaret olduğunu söyledi.

Associated Press haber ajansı, Başkan Barack Obama'nın başdanışmanlarından Valerie Jarrett'ın tartışma sırasında toplantı salonunda bulunduğunu ve gelişmelerden şok olduğunu yazdı.

Bu arada, Obama'nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell'ın Türkiye ziyaretini 'zamanlama' nedeniyle ertelemek zorunda kaldığı; bu kararın Davos'taki olayla bir ilgisi olmadığı açıklandı. Ancak zamanlamanın ilginç olduğu yorumu yapılıyor.

Davos'taki gelişmeler Amerikan medyasına da yansıdı ancak gündemde önemli bir yer işgal ettiği söylenemez. Gazeteler ve televizyonlar ağırlıklı olarak ajans haberlerini yayınladı, yorum yapmadı. Amerikan CNN Televizyonu konuya daha geniş yer verdi. CNN muhabiri olayı 'sert bir tartışma' olarak değerlendirdi.

İsrail Lobisi Tepkili

Bu arada, Amerika'daki Yahudi lobi kuruluşları da tepkili. Amerika Yahudi Komitesi (AJC) bir mesaj yayınlayarak Erdoğan'ın tutumunu eleştirdi. Amerika Yahudi Komitesi Erdoğan'ın tutumunun utanç verici olduğunu ve Türkiye'de Yahudi aleyhtarlığını körükleyeceğini savundu.

Erdoğan'ın tutumunu "haksız ve saygısız" bulduklarını açıklayan Amerika Yahudi komitesi, "Türkiye İsrail ilişkilerine önem verdiklerini ancak bu olaya sessiz kalamayacaklarını" bildirdi.

'Son Derece Olumsuz Bir Olay'

Washington'da Türk Amerikan ilişkilerini yakından izleyen uzmanlar, bu olayın son derece olumsuz bir gelişme olduğunu düşünüyor; ancak etkileri konusunda farklı görüşler hakim. Bazı uzmanlar, bu krizin etkisinin aşılacağını; Türkiye'nin batıyla bağlarının sorgulanmayacağını düşünürken; bazı uzmanlar bu olayın etkisinin son derece olumsuz ve kalıcı olacağı görüşünde.

Washington’daki Amerikan Alman Marshall Fonu uzmanı Ian Lesser Davos’ta yaşanan bu olayı “kötü bir haber” olarak değerlendirdi.

Türkiye - İsrail ilişkilerinde zaten zor bir dönemden geçildiğini hatırlatan Lesser, Erdoğan’ın daha önceki açıklamalarını sessizce karşılayan İsrailli stratejistlerin konuyu yeniden değerlendireceğini söyledi.

Amerika'nın Sesi'ne açıklama yapan Lesser, bu tür gelişmelerin sadece Türkiye’ye desteğiyle tanınan İsrail lobisi tarafından değil, Washington'daki strateji ve dış politika topluluğunun da dikkatini çekeceğini söyledi.

Sorunun kalıcı olmayabileceğini belirtmekle birlikte Lesser, Davos'taki olayı son derece olumsuz bir gelişme olarak niteledi.

XS
SM
MD
LG