Erişilebilirlik

29 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor küresel mali krizin küresel gıda krizini daha da ağırlaştırdığına dikkat çekiyor. Gazete, yaklaşık bir milyar insanın açlık çektiğini vurguluyor ve şöyle diyor:

"Aslında açlık sorununun çözümü ortada. Asıl sorun, çözüm için harekete geçilip geçilmeyeceği. İklim değişikliğini durdurmak, savaşlara son vermek ve ticaret önünde engel oluşturan tarım sübvansiyonlarını kaldırmak, en önemli üç adımı oluşturuyor. Ancak bunlar, ulaşılması güç hedefler. 1980'lerin başında kalkınma yardımlarının % 13'ünü oluşturan tarım yardımları, şimdi % 3'e düşmüş durumda. Bu yardımların artırılması daha hızlı ve sonuç alıcı bir çözüm sağlayacaktır. Dünya Gıda Örgütü tarım altyapısına ve üretimine yılda 30 milyar dolar yatırım yapılması durumunda, açlığın 2025 yılında ortadan kalkacağını söylüyor. 825 milyar dolarlık teşvik paketiyle kıyaslandığında bu miktar, hiçbir şey değil."

New York Times Cumhuriyetçilerin iddiasının aksine, 819 milyar dolarlık ekonomiyi canlandırma planının çok dikkatli bir biçimde hazırlandığını savunuyor. Gazete, Cumhuriyetçileri ideolojik davranmakla suçluyor ve şunları yazıyor:

"Ekonomiyi canlandırma paketi büyük bir miktar içeriyor, çünkü ekonomideki kriz çok derin. Ancak krizden çıkış, yavaş olacaktır. 819 milyar dolarlık paketin Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmesine rağmen, Obama yönetimi beklentileri artırmak bir yana, tam tersine azaltmalıdır. Ekonomideki delik öylesine büyük ki, bu paket bile yeterli olmayacak. Ekonomik çöküntünün zararını hafifletmekse zahmetli ve zaman alıcı olacak. Ancak yine de paketin Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmesi, olumlu bir adımdır. Gelecek hafta konuyu görüşecek olan Senato da aynı yolu izlemelidir."

USA Today finans sistemine yönelik 700 milyar dolarlık destek paketinin ilk bölümünün, bankacılık sektöründeki sorunları çözmeye yetmediğini yazıyor. Gazete, belirsizliğin giderilmesi için şu öneride bulunuyor:

"Hükümet, batık konut kredilerini satın aldıktan sonra, bu portföyleri hemen tekrar piyasalara sürmekte acele etmemeli, yavaş yavaş elden çıkartmalıdır. Böylece sorunlu portföyler için bir fiyat ve pazar oluşacaktır. Bu da bankaların mali durumuyla ilgili olarak piyasalara güven aşılayacaktır. Batık bankalara gelince, Federal Mevduat Sigorta Kurumu bunlara el koyabilir. Büyük bankalarayse hisse karşılığında nakit akışı sağlanabilir. Bu can sıkıcı seçeneklerin alternatifi ise, ekonomik krizin daha da derinleşmesidir."

XS
SM
MD
LG