Erişilebilirlik

Obama 'Eşit Maaş' Tasarısını İmzaladı


Barack Obama, başkanlık döneminin ilk yasasını imzaladı. Yasayla çalışanların, maaş eşitliği sağlamayan şirketleri dava edebilmelerinin yolu açılıyor.

Yasa, çalışanların dava açabilmesi için belli bir süre şirkette çalışmış olmaları gerekliliğini ortadan kaldırıyor. Başkan Obama, tasarıyla çok net bir mesaj verildiği görüşünde.

Amerikan başkanı konuya ilişkin açıklamasında "Ekonominin düzeltilmesi, ekonominin herkes için eşit işlemesi anlamına gelir. İş yerlerinde ikinci sınıf çalışanlar olamaz. Bu adil olmadığı gibi yasal bir durum da değildir. Kişilere cinsiyetleri, yaşları, etnik kökenleri, dinleri ya da engelleri nedeniyle daha az para ödenmesi işyerleri açısından bir ayıptır" dedi.

Yasa, Lilly Ledbetter Adil Ödemelerin Düzenlenmesi Yasası olarak adlandırılıyor ve adını Alabama’da bir lastik fabrikasında çalışan kadın işçiden alıyor. 70 yaşındaki Ledbetter, 20 yıllık çalışma hayatı boyunca aynı işleri yaptıkları halde kendisiyle birlikte çalışan erkek çalışanlardan daha az kazandı. İddialara göre eksik ödenen paranın miktarı yüzbinlerce doları buluyor.

Jüri, Ledbetter’ın davasında lehte karar verdi. Ancak dava temyize gönderildi ve Yüksek Mahkeme, Ledbetter ayrımcılığın başladığı tarihten sonraki 180 gün içinde yasal yollara başvurmadığı gerekçesiyle aleyhte karar verdi. Ledbetter, bu maaş eşitsizliğinden ancak yıllar sonra haberi olduğu yönünde savunma yaptı.

Ancak Ledbetter’ın davası kamuoyunun dikkatini çekti. Kongre, çalışanlara dava açabilmeleri için daha uzun süre verecek bir düzenleme üzerinde çalışmaya başladı. Geçen yıl, başkan adaylığını açıklayan Obama, Ledbetter’ın davasıyla ilgilendi ve kampanyasının bir parçası olarak Demokratlar’ın kurultayında Ledbetter’a söz hakkı tanıdı.

Ancak iş dünyası Obama’nın imzaladığı yasadan hiç memnun değil. Amerika’nın en büyük ticari kuruluşu olan, Ticaret Odası dava açma süresinin uzatılmasının işverenlere yeterli savunma imkanı vermediğini savunuyor.

Ticaret Odası’nın çalışma politikasını Michael Eastman "Anlaşmazlıklarda karşılıklı uzlaşma ancak şikayetler zamanında yapılırsa söz konusudur. Davacılara, dava açmadan önce istedikleri kadar süre tanınırsa yasa amacından sapar. Bu yasa, ancak işverenlere daha ağır cezalar çıkarılmasına ve en çok kazanan tarafın da avukatlar olmasına yol açar" diyor.

Beyaz Saray ise kadın ve erkek çalışanlar arasında maaş ayrımcılığının kabul edilemeyeceğini ve böyle ekonomik kriz dönemlerinde çok büyük zararları olabileceğini savunuyor.

XS
SM
MD
LG