Erişilebilirlik

Dünya Ekonomik Forumu Toplantısı Başlıyor


İsviçre’nin Davos kentinde yapılan Dünya Ekonomik Forumu’na çok sayıda dünya lideri, ekonomist ve işadamı katılıyor.

Zirvenin açılış konuşmasını Rusya Başbakanı Vladimir Putin yapıyor. Bu yıl toplantılarda küresel ekonominin canlandırılması ve istikrarın sağlanması konuları ele alınacak.

Dünya Ekonomik Forumu’nun Başkanı Klaus Shcwab, küresel ekonomik krizin benzersiz olduğunu söyledi, finans sisteminde reform yapılması çağrısında bulundu.

Bu yıl zirveye 41 hükümet ve devlet başkanı katılıyor. 96 ülkenin temsil edildiği Dünya Ekonomik Forumunda 2500 katılımcı var.

Amerika’dan Ulusal Güvenlik Danışmanı Orgeneral James Jones toplantılarda hazır bulunacak.

Erdoğan Davos'ta

Başbakana Tayyip Erdoğan, Davos'ta düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu toplantıları kapsamında Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile görüşebileceğini, Ermenistan yönetiminin Ermeni diasporasıyla ortak olmadığını söyledi.

Davos'a hareketinden önce gazetecilere açıklamalarda bulunan Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu kapsamında düzenlenecek ekonomi ve siyasi içerikli toplantılarda Türkiye'nin görüşlerini dile getireceğini kaydetti. Toplantılar sayesinde dünyanın önde gelen siyasileri, iş ve finans kurumlarının temsilcileri ile de biraraya gelme fırsatı bulacağını anlatan Erdoğan, bu çerçevede Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Arnavutluk Başbakanı Sali Berisha, Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende, Polonya Başbakanı Donald Tusk, Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe Velez, İsviçre Konfederasyonu Başkanı Hans Rudolf Mertz, Orta Doğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair ve ABD eski Başkan Yardımcısı Al Gore ile biraraya geleceğini duyurdu.

Sarkisyan İçin Engel Yok

Erdoğan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın da Davos'ta olduğunun hatırlatılıp, Sarkisyan'la görüşüp görüşmeyeceğinin sorulması üzerine bu konuda bir engel olmadığını, Sarkisyan'la görüşebileceğini dile getirdi.

Türkiye'nin Ermenistan'la ilişkileri normalleştirme yolunda samimi adımlar attığını, Ermenistan'a yönelik hava kapılarını açtığını, Türkiye'deki 40 bin Ermeni'nin kendi ülkelerine iade edilmediğini, Akdamar Adası'ndaki Ermeni Ortodoks kilisesinin renovasyon, restorasyon çalışmalarının yapıldığını anlatan Erdoğan, Ermeni diasporasının aleyhte çalışmalarından korkmadıklarına vurgu yaptı. Erdoğan, diasporanın soykırım günü olarak tanıdığı 24 Nisan için "O gün de kıyamet kopmuyor. Diaspora'nın yaklaşımlarını bugünkü Ermenistan yönetimi de paylaşmıyor" derken, Türkiye'nin Kafkaslar'da işbirliğini artırma çalışmalarına Ermenistan'ı da dahil etmekten vazgeçmeyeceğini anlattı.

IMF'ye Mesaj

Erdoğan, IMF Başkan Yardımcısı John Lipsky ile biraraya gelmesinin planlanıp planlanmadığı yönündeki soru üzerine de, böylesi bir görüşmenin sözkonusu olabileceğini kaydetti. Erdoğan, IMF'le anlaşma için sürdürülen müzakerelere ara verildiğine gönderme yaparak, IMF'ye "Görüşmelerde her geçen gün yeni yeni bazı maddeler önümüze gelirse o maddeler bizde hassasiyet oluşturur. Çünkü bir yola çıkarken bu anlaşmanın içeriğinde neler varsa bunlar bellidir" mesajı gönderdi.

XS
SM
MD
LG