Erişilebilirlik

Robert Gates'den Afganistan Uyarısı


Savunma Bakanı Robert Gates, Afganistan’daki savaşın Amerika’nın askeri anlamda yaşadığı en büyük güçlük olduğunu söyledi.

Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonu’nda konuşan Gates, Afganistan’daki sorunu çözmenin tamamen askeri yöntemlerle olamayacağının altını çizdi. Bununla birlikte savunma bakanı, Afganistan’daki yabancı birliklerin sayısının yetersiz olmasının, bazı bölgelerde yetki boşlukları doğurduğunu, bu boşlukları da Taleban’ın doldurduğunu belirtti.

Amerika bu yıl Afganistan’a 30 bin ek asker göndermeyi planlıyor. Gates Senato üyelerine, bu rakamın aşılmasını beklemediğini söyledi.

Savunma Bakanı Gates, Afganistan’daki operasyonlar sırasında yaşanan sivil kayıpların da Amerika ve müttefiklerinin çabalarına büyük zarar verdiğini kaydetti.

Gates ayrıca Pakistan’daki militanlara uzaktan kumandalı uçaklarla düzenlenen Amerikan hava saldırılarını da savundu. Şimdiye kadar Amerika, bu saldırıların kendi uçaklarıyla düzenlendiğini doğrulamıyordu.

'İran Latin Amerika'da Yıkıcı Faaliyetlerde Bulunuyor'

Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, İran’ı Latin Amerika’da yıkıcı faaliyetlerde bulunmakla suçladı.

Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonu’nda konuşan Gates, İran’ın bölgedeki faaliyetlere müdahale edebilmek amacıyla bazı ülkelerde temsilcilikler açmaya başladığını bildirdi. Gates, İran’ın Latin Amerika’daki açılımlarının, kendisini, Rus donanmasının bir süre önce bölgedeki faaliyetlerinden daha fazla kaygılandırdığını belirtti. Rus gemileri, Venezüella donanmasıyla ortak tatbikat düzenlemişti.

Bolivya, Küba, Ekvator, Nikaragua ve Venezüella, İran’la ittifaka girmiş durumda. Amerika, bir yandan da İran’ı nükleer silah imal etmeye çalışmakla suçluyor. İran ise, nükleer programının sivil amaçlı olduğunu savunuyor.

XS
SM
MD
LG