Erişilebilirlik

Somalili Korsanları Kenya Yargılayacak


Kenya, Somali açıklarında yakalanan korsanları yargılamayı kabul etti. Washington’la Nairobi arasında imzalanan yeni bir belge, Amerika’nın Aden körfezinde yakaladığı korsanları Kenya makamlarına teslim etmesini öngörüyor.

Aden Körfezi Hint Okyanusunu Kızıldeniz üzerinden Akdeniz’e bağladığı için dünyada deniz trafiğinin en yoğun olduğu yerlerden. Somali, Etiyopya ve Yemen açıklarını kapsayan bu alanda korsanlar sürekli olarak gemilere saldırıyor ve kaçırdıkları gemi ve gemicilerin serbest bırakılması karşılığında fidye istiyor.

Uluslararası Denizcilik Dairesi'ne göre, daha önce Endonezya, Singapur ve Malezya gibi Güney Asya ülkelerinin kıyı şeritlerinde devriye faaliyetlerinin arttırılması korsanlık vakalarının azalmasını sağladı. Somali açıklarındaysa en az 5 ülkeden savaş gemilerinin devriye gezmesine rağmen korsanlık olaylarında ciddi bir azalma olmadı. Bunun başlıca nedeni yakalanacak korsanlarla ne yapılacağının bilinememesi.

Amerika’yla Kenya arasında imzalanan belgenin bu sorunu çözmesi bekleniyor. Amerika’nın Nairobi Büyükelçisi Michael Ranneberger, Nairobi’de, Başbakan Raila Odinga ile yaptığı ortak basın toplantısında, belgenin Somali açıklarında yakalanan korsanların Kenya’ya teslim edilmesini öngördüğünü söyledi. Kenya Başbakanı Raila Odinga da korsanlık vakalarının ulusal ekonomiye büyük zarar verdiğini vurguladı.

Korsanlığın sadece Kenya değil tüm bölge ülkelerinin güvenliğini tehdit ettiğini belirten başbakan, yük gemilerinin kaçırılma tehlikesine karşı çok yüksek miktarda sigorta ödemek zorunda kaldığını ve bunun da ülkesine gelen ithal mallarının maliyetini iki misli artırdığını söyledi.

Uluslararası Denizcilik Dairesi, korsanlık faaliyetlerinin genellikle asayiş ve düzenin sağlanmasında güçlük çekilen yoksul ülkelerde geliştiğini vurguluyor ve Somali’de 1991 yılından buyana merkezi hükümet bulunmadığına dikkat çekiyor.

Daireye göre korsanlar son 5 yıl içinde bin 716 gemiye saldırdı. Kayıtlar her yıl 4-5 Türk gemisinin de saldırıya uğradığını gösteriyor.

Sadece geçen yıl içinde 40 gemiyle 800 denizcinin kaçırılması üzerine, Amerika, NATO, Avrupa Birliği, Rusya, Çin ve Hindistan bölgeye savaş gemileri gönderdi. Fakat yakalanan korsanların nasıl cezalandırılacağı konusunda anlaşma sağlanamadığı için gerekli işbirliği bir türlü sağlanamadı.

Kenya Başbakanı Odinga, bu yüzden geçen yıl yakalanan bazı korsanların serbest bırakıldığını hatırlattı.

Başbakan Odinga, bu kişilerin, yargılanmak için, örneğin Hollanda veya Danimarka’ya götürülebileceğini ancak, işledikleri öne sürülen suç bu ülkelerin topraklarında meydana gelmediği için cezalandırılmalarının imkansız olduğunu söyledi.

Afrika ve Ortadoğu ülkeleri önümüzdeki günlerde Jibuti’de bu konuda bir toplantı yapacak. Korsanlık deniz ulaşımının maliyetini arttırdığı için Ortadoğu ülkeleri de yeni yasalar çıkarmayı düşünüyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, geçen yıl korsanlıkla mücadele için yabancı savaş gemilerinin Somali karasularına girmesine izin vermiş, daha sonra korsanlara karşı karada da operasyon yapılmasını kabul etmişti

XS
SM
MD
LG