Erişilebilirlik

AB 'Halkın Mücahitleri' Örgütünü Terör Listesinden Çıkardı


Avrupa Birliği dışişleri bakanları zaten oldukça hassas dengeler üzerinde yürüyen Brüksel-Tahran ilişkilerini daha da karmaşık hale getirecek bir karara imza atarak İran Halkın Mücahitleri Örgütü’nü terör listesinden çıkardı. Geçen hafta Avrupa Birliği Daimi Temsilciler Komitesi’nin üzerinde uzlaştığı karar, dışişleri bakanları tarafından resmen onaylandı.

ABD’nin de terör listesinde yer alan Halkın Mücahitleri, Birlik dışişleri bakanlarının aldığı kararla 2002’den bu yana yürülükte olan Avrupa Birliği terör listesinden silinen ilk örgüt oldu. Bu adımın atılmasında yargı kararı etkili oldu. Avrupa Birliği Adalet Divanı, 2006’da aldığı bir kararda Halkın Mücahitleri Örgütü’nün listeye alınmasında usul eksikliği tespit etmiş ve örgütün savunma hakkının ihlal edildiğini belirtmişti.

İran’daki Şah rejiminin yıkılmasında rol oynayan ancak daha sonra Mollalar rejiminin hedefi haline gelen örgüt bundan bir kaç yıl önce şiddet politikasını bir kenara bıraktığını açıklamıştı. Avrupa Birliği’nin listesinde başta PKK ve türevleri olmak üzere Türkiye aleyhine faaliyet gösteren örgütler de yer alıyor. Halkın Mücahitleri hakkında alınan kararın Türkiye bağlantılı örgütler açısından bir örnek oluşturma durumu yok. Dolayısıyla bu örgütler listede kalmayı sürdürecekler.

6 ayda bir güncellenen listede değişikliğe gidilmesi için tüm Avrupa Birliği ülkelerinin onayı gerekiyor.

Avrupa Birliği dışişleri bakanları Gazze konusunu da masaya yatırdı. Gazze’de ateşkesin sağlanmasının ardından geçen hafta İsrail’le ve pazar akşamı da Türkiye’nin de dahil olduğu bölge ülkeleriyle görüş alışverişinde bulunan Avrupa Birliği, Gazze geçiş noktalarının acilen açılmasını istedi. Tarafların ateşkesi kalıcı hale getirecek önlemleri almalarını talep eden Avrupa Birliği’nin aldığı kararda, atılması gereken adımlar “İsrail’e roket saldırılarının kalıcı şekilde durdurulması, Gazze geçişlerinin acilen açılması, Gazze Şeridi’ne silah ve cephane kaçakçılığının etkin mekanizmalarla önlenmesi” olarak sıralandı.

Gazze’deki kritik insani durumdan derin endişe duyduğunu belirten Avrupa Birliği, acil insani yardımları artıracağını duyurarak, Mısır’da Gazze’ye yardım için uluslararası bağışçılar konferansı düzenlenmesi fikrini desteklediğini duyurdu.

Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının bir başka gündem maddesi de Guantanamo’ydu. Başkan Barrack Obama’nın koltuğa oturur oturmaz aldığı ilk kararlardan biri olan Guantanamo’nun kapatılması Avrupa Birliği’nde de yankı buldu. Birlik dışişleri bakanları, Guantanamo’da bulunan teröristlerin serbest bırakılmaları halinde Avrupa ülkelerinde barındırılmalarını ele aldı. Komisyon bu konuda bir rapor hazırlayacak.

Avrupa Birliği oldukça riskli olabilecek bu adım konusunda ABD yönetimiyle de yakın işbirliği içinde derinlemesine inceleme yapacak.

XS
SM
MD
LG