Erişilebilirlik

AB Dışişleri Bakanları Guantanamo Konusunu Görüştü


Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Guantanamo’daki tutukluları kabul edip etmeme konusunu da görüştü.

Bakanlar bugün Brüksel’de tutukevini bir yıl içinde kapatma sözü veren yeni Amerika Başkanı Barack Obama’ya nasıl yardımcı olacaklarını tartıştı.

Birliğin Dışpolitika sorumlusu Javier Solana Guantanamo’nun Amerika’ya ait bir sorun olduğunu ancak Avrupalıların gerekirse yardıma hazır olduklarını söyledi. Solana, Amerika önceden bilgi verirse Avrupa Birliği ülkelerinin bazı tutukluları alacağını sandığını sözlerine ekledi.

Ancak Birliğin dönem başkanlığını yürüten Çek Cumhuriyetinin Dışişleri bakanı Karel Schwarzenberg tutukluları kabul etme konusunda her ülkenin kendi başına karar alması gerektiğini savundu.

Amerika Başkan yardımcısı Joe Biden, Guantanamo’daki terör zanlılarının 1 yıl içinde kendi ülkelerine iade edilebileceklerini söyledi.

Bir televizyon programında konuşan Biden, bu zanlıları kendi ülkelerinin kabul etmemesi durumunda ise, üçüncü bir ülkeye gönderileceklerini belirtti.

Başkan Barack Obama, Guantanamo’nun kapatılmasıyla ilgili karanameyi geçen hafta imzalamıştı. Bir yıl içinde kapanması öngörülen Küba’daki Amerikan askeri üsünde halen 245 tutuklu bulunuyor.

XS
SM
MD
LG