Erişilebilirlik

Başkan Obama'nın Bu Haftaki Gündemi Ekonomi


Yeni Başkan Barack Obama’nın ekonomi danışmanları, ülkenin karşı karşıya geldiği mali sorunların çok ciddi olduğunu ve düzelmesinin de büyük zaman alacağını söylüyor. Beyaz Saray Ulusal Ekonomik Konsey Başkanı Lawrence Summers, Obama yönetiminin ekonomiyi canlandırma paketinin bankaları güçlendirme değil, tıkanan kredi piyasalarını açmayı hedeflediğini belirtti.

Bu hafta açıklanacak önemli ekonomik raporların da yeni kötü haberler getirmesi bekleniyor. Summers böyle bir ortamda, Obama’nın önerdiği 825 milyar dolarlık canlandırma paketinin çapını yeterli bulduğunu kaydetti.

Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi Parti Azınlık Grubu Başkanı John Boehner, programın küçük işletme sahipleriyle diğer işadamlarının, ulusal ekonomiye yatırımlarını teşvik etmesi gerektiğini savundu.

Bugün Barack Obama’nın maliye bakanı adayı Tim Geithner’ın Senato’dan onay alması bekleniyor.

Obama bu hafta ekonomik sorunlara ağırlık verecek.

Yeni başkan milyarlarca dolarlık ekonomiyi canlandırma paketini Kongre’ye kabul ettirip, Şubat ortalarına kadar yasalaşmasını sağlamak için çok büyük çaba gösteriyor. Başkan, yardımcısı ile önde gelen ekonomik danışmanlarını, Pazar günü yayınlanan televizyon programlarına göndererek, Amerikan halkının plana desteğini kazanmaya çalıştı.

Başkan Yardımcısı Joe Biden CBS televizyonunda halkı ekonomik krizin giderek derinleştiği konusunda uyardı ve hiç gecikmeden harekete geçmek gerektiğini vurguladı. Biden, "Ekonomiden iyi haber gelmiyor. Kriz her geçen gün biraz daha büyüyor," diye konuştu.

Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Lawrence Summers da NBC televizyonunda, Amerikan ekonomisinin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en derin krizi yaşadığını belirtti. Summers Başkan’ın, bu krizi aşabilmek için yeni harcamalarla vergi indirimleri arasında bir denge kurmaya çalıştığını ifade etti. Summers, "Başkan dengeli bir yaklaşım uyguluyor ve her yönden gelecek önerilere açık olduğunu belirtti. Kurtarma paketinin yapısı kuşkusuz, Kongre’den geçerken değişecek. Ve başkan her çeşit iyi fikre açık," diye konuşuyor.

Kongre’de çoğunluğa sahip bulunan Demokratlar harcamaların artırılmasını isterken, azınlıktaki Cumhuriyetçiler vergi indirimlerine ağırlık verilmesini istiyor.

Cumhuriyetçi Parti grup başkanı John Boehner, ekonomik kurtarma paketinde çok fazla israf kaleminin bulunduğunu ve ortalama bir vatandaşın ihtiyaçlarına yanıt vermediğini savundu. Televizyonda konuşan Boehner, Cumhuriyetçi üyelerin büyük bölümünün Obama’nın paketine hayır oyu vereceği tahmininde de bulundu. Boehner, "Paketin büyüklüğü ve içindeki harcamalar konusundaki kaygılarımızı dikkate alırsak, paket bu haliyle kabul edilemez," diye konuştu.

Cuma günü her iki partiden Kongre üyeleriyle ekonomik paketi görüşen yeni başkan, Cumhuriyetçi Partili liderleri ikna edebilmek için yarın yeniden Kongre’ye gitmeye hazırlanıyor.
Şu anda Kongre’de dolaşmakta olan ekonomik kurtarma paketinin, Başkan’ın imzasına hazır hale gelinceye kadar, 820 milyar doları aşması bekleniyor. Beyaz Saray paketin, geçen yıl 2 milyon 600 bin iş kaybına sahne olan ekonomiyi, 4 milyon iş yaratarak, canlandırmak olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG