Erişilebilirlik

İsrail Suçlamalardan Rahatsız


Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği, İsrail’i 3 hafta süren ve yarısı sivil yaklaşık 1200 Filistinlinin öldüğü operasyonlarda Gazze’de aşırı güç kullanmakla; insan hakları örgütleri de savaş suçu işlemekle itham ediyor.

Kudüs’te haftalık bakanlar kurulu toplantısında bu konuyu gündeme getiren İsrail Başbakanı Ehud Olmert, askeri personelin yabancı mahkemelerce yargılanmasını önlemek için devlet koruması çıkaracağını duyurdu.

İsrail, operasyonları Hamas’ın roket saldırılarından korunmak için yaptığını savunuyor. Operasyonlarda 3’ü sivil 13 de İsrailli ölmüştü.

Hamas Bürolarını Açmaya Çalışıyor

Öte yandan İsrail’in 3 hafta süren operasyonunun ardından ateşkes ilan edilen Gazze’de Hamas’ın kontrolü yeniden ele geçirmeye çalıştığı bildiriliyor.

Hamas’ın Gazze’deki çoğu İsrail bombardımanında yerle bir olan bürolarını sokağa taşıdıkları. Arabalarından ya da yıkıntıların arasına kurdukları masalardan çalıştıkları belirtiliyor.

Hamas’ın aile üyelerini kaybeden Filistinlilere 52 milyon dolar yardım dağıtma planı yaptığına değinen Birleşmiş Milletler İnsani Yardım bürosu yetkililerinden John Holmes, Gazze’nin yeniden yapılanmasının yıllar alacağını ve milyarlarca dolara mal olacağını düşünüyor.

Holmes, ‘Gazze’deki yıkım çok büyük. Hem kamu binalarının alt yapısı zarar gördü hem de sanayi alanları. İnsanların yaşadığı yerlerinden neredeyse yerle bir olduğunu gördüm. Manzara Gazze’deki insani yardım ihtiyacının büyüklüğünü de gözler önüne seriyor’ dedi.


XS
SM
MD
LG