Erişilebilirlik

Erbil'de PKK'ya Karşı Üçlü Komuta Merkezi


Kuzey Irak'ta konuşlanan PKK ile mücadelede 5 Kasım 2007'de askeri yönetimler arasında ortak bir istihbarat paylaşım sistemi kurarak işbirliğini pekiştiren Türkiye ve Amerika, bu sisteme hem Irak hem de Kuzey Irak'taki Kürt yönetimini de dahil etti. Irak yönetimi ile bölgedeki askerlerinin 2011 sonuna kadar tamamen çekilmesini öngören Güçlerin Statüsü Anlaşması'nı (SOFA) imzalayan Amerika, PKK ile aktif mücadele için Türkiye ile Irak arasında Kürt yönetiminin de dahil olduğu üçlü bir komite kurulmasını da desteklemişti. Bu komiteyi etkin kılma konusunda anlaşan taraflar, şimdi bir de Kuzey Irak'ın başkenti Erbil'de ortak bir komuta merkezi kurma konusunda görüşbirliğine vardı.

Kürt Yönetimi'nden Güvence

Erbil'de, üçlü bir komuta merkezi kurulacağına ilişkin ilk haberi Ankara'da temaslarda bulunan Irak'ın Kürt asıllı Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari verdi. Zebari, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'la düzenlediği basın toplantısında "PKK ile mücadelede görülebilir tedbirler alacağız. Erbil'de üçlü bir komuta merkezi kuracağız" dedi.

Edinilen bilgiye göre, komuta merkezi kurmayı 'operasyonel bir gereklilik' olarak gören Türkiye ve Amerika, bu merkeze aktif katılım konusunda Kuzey Irak yönetimindeki Kürt yetkililer de dahil olmak üzere merkezi Irak hükümetini ikna etti. PKK’ya karşı hızlı istihbarat değişiminin koordinasyonundan sorumlu olacak komuta merkezine destek konusunda Kürt yönetimi Türkiye’ye güvence verdi. Merkezde Türkiye, Amerika ve Irak yönetiminden askeri istihbarat birimlerinin yoğunluklu olarak çalışması, bu çalışmalara Kürt yetkililerin de katılması öngörülüyor.

Yoğun Temas

Irak Dışişleri Bakanı Zebari, Irak'ta yeni bir dönemin başladığını belirtirken, görevini devralır almaz ABD Başkanı Barack Obama ile temas kurduklarını, özellikle SOFA'nın uygulanması ile Amerikan askerlerinin bölgeden çok da acele edilmeden, güvenlik ve istikrarı tehlikeye atmayacak şekilde çekilmesi konusunda güvence aldıklarını söyledi.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın geçen yılki Bağdat ziyaretinde Türkiye ile Irak arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi oluşturulduğunu hatırlatan Zebari, bu konseyin işlemesinden dışişleri bakanlarının sorumlu olduğunu, bu yüzden de, bakanlar düzeyinde yılda 2 kez toplanma kararı aldıklarını dile getirdi. Zebari ile Babacan, bu kapsamda ilk toplantılarını şubat sonu ya da mart başında İstanbul'da gerçekleştirecek.

Irak'a komşu ülkeler toplantısının Bağdat'ta yapılması için de hazırlıklar başladı. Türkiye ile Irak ilişkilerinin geldiği noktayı "Bir yıl önce nerdeydik, şimdi nerdeyiz. Şimdi, hareket zamanı" sözleriyle anlatan Zebari, terörle mücadeledeki işbirliğinde yeni bir iklime girildiğini ve bu mücadelenin somut sonuçlar getirmesi için yeni önlemler alınacağını kaydetti.

Başbaşa görüşmede Babacan'a "Sizin zayıf bir partneriniz değil, güçlü bir ortağınız olmak istiyoruz" diyen Zebari'ye, Babacan'ın da "İlişkilerimizde samimiyeti korudukça, hep yanınızda olacağız" mesajı verdiği öğrenildi.

Babacan bu mesajı basın toplantısında Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin tek koşulunun Kuzey Irak'taki PKK varlığının ortadan kalkması olduğunu belirtirken, bu açıdan Kuzey Irak yönetiminde olumlu gelişmeler gördüklerini ve daha somut adımlar beklediklerini söyledi.

XS
SM
MD
LG