Erişilebilirlik

Gazze Halkı Normal Yaşama Dönmeye Çalışıyor


Gazze’de halk normal yaşama dönmeye çalışırken okullar yarın yeniden açılıyor.

BM sözcüsü, örgüte ait 221 okulun hepsinin yarın açılacağını beklediğini bildirdi. Okulların çoğu, çatışmalar sırasında sivil halk tarafından barınak olarak kullanılmış; İsrail kuvvetleri bunlardan bazılarını bombalamıştı.

Bu arada yabancı gazetecilere bugün ilk kez Gazze’yegirme izni verildi. İsrail, operasyon sırasında bölgeyi yabancı gazetecilere kapatmıştı.

Öte yandan İsrail hükümeti, Gazze’de savaş suçu işlediği iddialarına karşı kendini savunmak için özel bir ekip oluşturuyor.

Başbakan Ehud Olmert, Adalet Bakanından, asker ve sivil yetkililerin savunması için bakanlıklararası bir ekip kurmasını istedi.

Hükümet, ordunun Gazze’de savaş suçu işlediği iddialarıyla ilgili olarak içte ve dışta çok sayıda dava açılmasından kaygı duyuyor.

BM İnsan Hakları yetkilisi Richard Falk, İsrail’in savunmasız sivillere karşı büyük çaplı askeri operasyon yaparak temel insan haklarını çiğnediğini söyledi. Falk, İsrail’in savaş suçu işleyip işlemediğini belirlemek için bağımsız soruşturma açılması çağrısında bulundu.

XS
SM
MD
LG