Erişilebilirlik

Obama'ya Müslümanlardan Olumlu Tepki


Müslüman nüfuslu ülkelerin çoğunda Barack Obama’nın başkanlığı ve ant içerken yaptığı konuşmada İslam dünyasıyla ilişkileri geliştireceğini söylemesi olumlu karşılandı. Ancak yine de Obama’nın bu konuda neler yapabileceği konusunda uzmanlar temkinli.

Başkan Barack Obama Salı günü andiçtikten sonra yaptığı konuşmada İslam dünyasına yeni ilişkiler konusunda söz verdi.

"Karşılıklı çıkar ve saygıya dayalı yepyeni bir işbirliği için islam dünyasına çağrıda bulunuyorum. Çatışma tohumları eken veya kendi toplumlarındaki olumsuzluklardan Batı’yı sorumlu tutan liderlere sesleniyorum, halklarınız sizi yaptığımız yıkımla değil, gerçekleştirmeyi başardığınız işlerle yargılayacaktır."

Birçok İslam ülkesinde Başkan Obama’nın bu olumlu tavrı bazı istisnalarla olumlu karşılandı. Filistin Yasama Konseyi Hamas yetkilisi Ayman Daragmeh Amerika’yla ilişkiler konusunda iyimser. Daragmeh, "Daha iyi şeyler olacağını umuyorum çünkü konuşmasında İslam dünyasıyla ilişkilerde yeni bir yol izleyeceğini söyledi," diyor.

Irak hükümeti Amerikan birliklerinin eski başkan Bush’un kabul ettiği tarih olan 2011’in sonundan önce çekilmesi umudunu tekrarladı. Irak Hükümeti Sözcüsü Ali Dabbağ şöyle bir açıklama yaptı:

"Iraklılar Amerikan askerlerinin erken çekilmesinden kaygı duyuyorlardı. Ancak şimdi yeni yönetimin vizyonunu ve Irak’taki güvenlik durumunun giderek düzelmesini dikkate alarak Irak hükümeti askerlerin daha önce açıklanan tarihten önce çekilmesini istiyor. "

Afganistan’da eski bir Taleban lideri olan Molla Abdül Selam Zaif, Obama’nın Afganistan’a yeni birlikler gönderme kararını kınadı. Afganistan’da birçok grup, ülkeye daha çok yabancı birlik gelmesinin güvenlik sorunlarını arttıracağı tezini tartışıyor. Afganistan meclisinin Şükriye Barakzai gibi bazı üyeleri yeni Amerika başkanının niyetleri konusunda daha iyimser. Barakzai, "Obama’nın konuşmasında verdiği mesaj çok açıktı. Karşılıklı anlayış ve saygıdan söz etti, Müslümanlar da bunu istiyor," diye konuşuyor.

Obama’nın yemin töreninden sonra Tahran’da da farklı görüşler dile getirildi. İran hükümeti, yeni başkanın Tahran’la ilgili olarak ne gibi pratik adımlar atacağını bekliyor. Washington’la Tahran arasındaki ilişkiler İran’ın nükleer programı yüzünden gergin. Bazı İranlılar Amerika’yla ilişkiler konusunda iyimser. Bir Tahranlı, "İran’ın önünde Amerika’yla ilişkileri düzeltmek için iyi bir fırsat var. Amerika’yla gerginliği gidermek için bütün ülkelerden yoğun bir baskı altındayız. Bu baskının azalması bizim için çok iyi olur."

Hindistan’ın Keşmir bölgesinde birçok kişi Amerika’dan farklı bir politika bekliyor. Çünkü Obama Hindistan’la Pakistan arasındaki anlaşmazlığı çözmek amacıyla özel bir temsilci atamayı planlıyor. Dış politika uzmanı Hurşid İslam az da olsa iyimser:

"Amerika’nın dış politikası, belki çok değişmez ama yine de Obama’nın farklı bir geçmişi ve gündemi olduğu için az da olsa bir değişiklik bekliyoruz."

Kenya’da Obama’nın adını taşıyan bir okulda daha duygusal bir hava hakim. Lamek Awinyo bu okulda öğretmen. Awinyo, "Obama her şeye rağmen başarıya ulaşmanın mümkün olduğunu kanıtladı. Bu yüzden öğrencilerimize ilham olacağına, çok çalışıp toplum için bir şeyler yapmak isteyeceklerine inanıyoruz," diyor.

Amerika’nın ilk siyah başkanı olarak tarihe geçen Barack Obama’nın özellikle İslam dünyasıyla ilişkilerde nasıl bir yol izleyeceğini görmek için şimdi bütün dünya beklemede.

XS
SM
MD
LG