Erişilebilirlik

Ergenekon Soruşturmasında Yeni Tutuklamalar


Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınanların sayısı artıyor. Son olarak 30'un üzerinde yerde arama yapan emniyet görevlileri, 26 kişiyi daha gözaltına aldı. Soruşturmaya muhalefet ve sendikalar sert tepki göstermeye devam ediyor.

Ergenekon adını verdikleri bir terör örgütü kurup, devleti ortadan kaldırmakla suçlananların arasına katılanların sayısı her geçen gün daha da artıyor. Bugüne kadar emekli orgeneraller Tuncer Kılınç, Kemal Yavuz, yazar Yalçın Küçük, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de aralarında bulunduğu akademi, asker, polis ve siyasetçi camiasından birçok ismin gözaltına alınmasına yol açan Ergenekon soruşturması kapsamındaki son operasyon İstanbul Nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla gerçekleştirildi. Operasyon kapsamında gözaltına alınanlar arasında Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek ve aynı sendikadan üç yönetici, Verso Araştırma Şirketi'nin sahibi Erhan Göksel, Gazeteci Ünal İnanç ile Sanayi Bakanlığı'na bağlı Türk Akreditasyon Kurumu Genel Sekreteri Savaş Avcı'nın isimleri öne çıktı. Gözaltına alınanlar arasında 1'i görevli albay olmak üzere 8 muvazzaf asker ile 10 polis de bulunuyor.

Operasyona tepkiler

Ergenekon’daki yeni gözaltılar en çok sendikacılar ve ana muhalefetteki CHP Genel Başkanı Deniz Baykal tarafından eleştirildi. Türk-İş, hükümet ve işveren sendikalarıyla birlikte katılacağı 'Üçlü Danışma Kurulu' toplantısına operasyonu gerekçe göstererek katılmadı. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Özbek'e destek amacıyla sendika önünde gösteri yapan sendika üyeleri "Hepimiz Egrenekoncuyuz" sloganı attı. DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ise Ergenekon soruşturmasına destek verirken, Birleşik Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Türk Metal Sen'in "sendika görünümünde taşeron örgüt" olduğunu ileri sürdü. Böylelikle Ergenekon soruşturması, sendikalar arasındaki ayrılığı da göstermiş oldu. CHP lideri Deniz Baykal ise son gözaltılarla ilgili, "Sendikacılara da el atılmıştır. Bir sendika yöneticisinin bunlarla ne alakası var?" diye konuştu. Baykal, gözaltıların hükümetin bir seçim planı olduğunu gösterdiğini belirtirken, halkı bu gözaltılara karşı gelmeye çağırdı.


Ek iddianame

Türkiye'nin çeşitli illerinde Ergenekon soruşturması kapsamındaki operasyonlar sürerken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı, bütün soruşturma işlemlerinin yasalar çerçevesinde gerçekleştirildiğini söyledi. Çolakkadı, soruşturmayla ilgili ek iddianamenin 1 ay içinde tamamlanabileceğini açıkladı. Öte yandan, gözaltındaki yazar Yalçın Küçük, tahliye edildi.

İstanbul Ümraniye'de 12 Haziran 2007'de bir eve yapılan polis baskınında 27 el bombası bulunmasıyla başlayan Ergenekon soruşturmasıyla ilgili dava, 20 Ekim 2008'de başlamıştı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 86 zanlının 'örgüt kurup, halkı hükümete karşı silahlı isyana teşvik etmek' suçundan yargılanmalarının istendiği iddianameyi kabul etmişti. Silivri adliyesinde görülmeye başlayan davayla ilgili işlemler sürüyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG