Erişilebilirlik

Washington'da Obama Onuruna Dev Konser Düzenlendi


Amerika’nın 44’üncü başkanı olarak yarın yemin ederek göreve başlayacak olan Barack Obama dün başkentte düzenlenen dev konsere katıldı. Amerika’nın önündeki sorunları çözmenin aylar ve hatta yıllar alabileceğini belirten Obama, buna rağmen, Amerikan rüyasının gerçekleşeceği konusunda her zamankinden daha umutlu olduğunu söyledi.

Washington’da Lincoln Anıtı’nı çevreleyen parkta düzenlenen konserle Amerika’nın ilk siyah başkanı onuruna düzenlenen dört günlük kutlamalar başladı. Yemin töreni Lincoln Anıtı’ndan başlayan uzun parkın öteki ucundaki Kongre binasının önünde yapılacak.

Barack Obama dünkü konserde yaptığı konuşmada, başkentin anıtları çevresinde toplanan onbinlerce kişinin kendisine, Amerikan halkının birlikte çalışarak ihtiyacı bulunan yerler için umut ve fırsat yaratacağı inancı verdiğini söyledi. Obama bir ulusun gerçek karakterinin de, zor zamanlarda yaptığı doğru işlerle belirleneceğini vurguladı.

Kalabalık Dondurucu Soğuğa Meydan Okudu

Dünkü konsere, Amerikan müzik dünyasından pek çok isim katıldı.

Barack Obama onuruna, Washington’da verilen konsere, dondurucu soğuğa aldırmayan onbinlerce kişi de katıldı. Halk Bruce Springsteen, Stevie Wonder ve Bono gibi en ünlü şarkıcıları, Hollywood’un ünlülerinin konuşmalarını dinledi, geçmiş başkanların and içme törenlerinden unutulmaz anları ve ülke tarihinin önemli günlerinde çekilmiş videoları izledi.

Amerika’nın 44’üncü başkanı, eski başkanlardan Abraham Lincoln’ün dev heykelinin önünde, kurşun geçirmez cam paravanın arkasındaki yerini aldı. Lincoln 1862 yılında, Amerikalı siyahların köleliğine son veren bildiriyi imzalayan başkandı. Barack Obama yarın Lincoln’ün İncil’i üzerine elini koyarak yemin edecek.

Obama son aylarda yaptıklarına benzer bir konuşmayla, ülkenin önündeki sorunlara değindi, ekonomik kriz ve savaşla karşı karşıya olduklarını hatırlattı, fakat umutsuzluğa kapılamamak gerektiğini söyledi.

"Burada karşınızda dururken, Amerika’nın bu zorlukları yeneceği ve atalarımızın beklentilerinin gerçekleşeceği konusunda her zamankinden daha umutluyum. Ben bu umudu, bu parkta size bakınca kazanıyorum. Çünkü, her ırktan, her bölgeden her kesimden gelen sizler, bu ülkenin geleceğine olan inancınızla bizim, bu hedeflere ulaşmamıza yardımcı olmaya hazırsınız."

Törende Başkan Yardımcılığı görevini devralmaya hazırlanan Joe Biden ve Barack Obama’nın eşi Michele Obama da hazır bulundu.

Yarınki and içme töreni ve kent merkezinde yapılacak olan yürüyüş ve resmi geçitle, gece verilecek olan birçok baloya iki milyon kişinin katılması bekleniyor.

Başkentte çok sıkı güvenlik önlemleri, dünden itibaren yürürlüğe kondu. Washington’un köprüleri anayolları trafiğe kapatılacak, buralardan sadece resmi plakalı araçlar geçebilecek.

Trafik sorunları ve yollardaki gecikmeler, başkentin halkını ve ziyaretçilerin şevkini kıracak gibi gözükmüyor.

Barack Obama’nın, ülkenin en yüksek makamına seçilmesinin tarihi niteliğini gençliğinde ırk ayırımını yaşamış olan siyah Amerikalı Melba Clarke şöyle anlatıyor:

"Bu tam anlamıyla bir rüyanın gerçekleşmesidir. Eşit haklar hareketinin başladığında yeni evlenmiş bir genç için, bu günleri yaşamak, ilk siyah başkanın işbaşına gelmesini görmek bir onurdur. Son derece heyecanlıyım. Kocam, eşit haklar mücadelesine katılmıştı. Eşimi Mart ayında kaybettim. Ben hem onun, hem de Mississippi’de eşit haklar hareketinin saflarında yeralanların adına bu yemin törenine katılacağım."

Barack Obama bugüne kadar seçilmiş bir başkanın sahip olduğu en yüksek destekle işe başlayacak. Ve o, bu desteği, zor durumdaki ekonomiyi düzlüğe çıkartmak, enerji bağımsızlığı ve daha pek çok hedefi gerçekleştirmek için derhal kullanmaya hazırlanıyor.

XS
SM
MD
LG