Erişilebilirlik

Vladimir Putin - Angela Merkel Zirvesi


Rusya Başbakanı Vladimir Putin ‘başbakan’ sıfatıyla gerçekleşen ilk Almanya ziyaretinde başbakan Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ile bir araya geldi, buluşmada ekonomik ve politik işbirliğinin yanı sıra doğalgaz kriz konularının ele alındığı haber veriliyor .

Merkel-Putin zirvesinin ardından iki lider basın toplantısı düzenledi. Liderler, Gazze’de ateşkese gidilmesini talep ederken, Rus Başbakanı Putin, Merkel'e doğal gaz sevkiyatının en kısa zamanda yeniden başlayacağı konusunda güvence verdiğini, ancak Ukrayna’nın sorunun çözümünü geciktirdiğini söyledi. Rus Başbakanı teknik gazın ücreti konusunda AB’nin devreye girmesini ve gaz akışını izleyerek Ukranya’ya Rusya’dan ne kadar gaz girdiği ve sınırdan ne kadar çıktığı konusunu da AB’den uzmanların şeffaflığa kavuşturabileceğini ifade etti.

Rusya’dan gaz sevkiyatının durmasının, Avrupa'da birçok ülkeyi zor durumda bıraktığını hatırlatan Merkel ise, Rus ve Ukranyalı tarafların bir an önce masaya oturmasını ve sevkiyatının başlamasını istedi. Rusya'yla 30 yıllık doğal gaz sevkiyat sözleşmesinin bulunduğunu hatırlatan Alman Başbakan, Rusya’nın enerji partneri olarak güvenirliğini yitirmek tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını savundu.

Almanya, Rusya'nın en büyük ticari ortağı, bu ülkeye geçen yıl yaptığı ihracat yaklaşık 30 milyar Euro civarında. Aynı zamanda Rusya’ya yatırım yapan ülkeler listesinde de Almanya yaklaşık 25 milyar dolarlık hacmiyle önde. Rusya’daki otomotiv, kimya ve telekomünikasyon sektöründe Alman firmalar ilk sıralarda yer alıyor. Ancak ticari ilişki tek taraflı değil, Almanya’yı ısıtan doğal gazın yüzde 36'sı Rusya'dan geliyor, doğal gazla birlikte Rusya, Almanya’nın hammadde konusunda bir numaralı partneri.

Almanya, ticaret ilişkilerine paralel yıllardır ikili ilişkileri derinleştirmek için derin adımlar atıyor, eski Başbakan Schröder’in, Kuzey Avrupa Boru Hattı Projesi'nin başında bulunması ve Alman enerji şirketi E.ON’un Rus Gazprom'un Sibirya'daki doğal gaz yataklarında büyük oranda hissedar olması bu durumu belgeliyor.

Ancak yaşanan son doğal gaz krizi Almanya’da Rusya’nın enerji partneri olarak güvenirliğini gündeme taşıdı, nitekim Birlik Partileri’nin Hristiyan Sosyal Birlik Partisi kanadı ve liberal FDP Partisi, enerji krizinin orta vadeli olarak Rusya’dan bağımlılığı sona erdirmenin gerekliliğini kanıtladığını ve nükleer enerjiye dönüşü vazgeçilmez hale getirdiğini savunuyorlar. Alman hükümeti, nükleer santrallerin 2020’li yıllarda devre dışı bırakılmasını kararlaştırmıştı.

Bu arada Rusya Başbakanı Putin, Berlin ziyareti kapsamında dünyanın en büyük gıda ve tarımcılık fuarı olan Yeşil Hafta’ yı da ziyaret etti. Bu akşam da 1985-1990 yılları arasında Rus gizli servisi KGB adına görev yaptığı Dresden kentinde, Semperoper adlı operada düzenlenecek baloya katıldı.

XS
SM
MD
LG