Erişilebilirlik

16 Ocak Amerikan Basınından Özetler


New York Times İsrail'in kendi uzun vadeli güvenliği açısından Gazze'de ateşkesi kabul edip barış görüşmelerine dönmesi gerektiğini yazıyor ve şöyle diyor:

"Barack Obama, başkanlık koltuğuna oturur oturmaz barış anlaşması için çaba harcamaya başlayacağını söylüyor. Umarız İsrailliler de gelecek ay yapılacak seçimde iki devletli çözüme inanan bir lider seçerler. Yeni İsrail başbakanı, Amerikan başkanının da yardımıyla, barış için bazı adımlar atmalıdır. Bu adımlar, yeni yerleşim birimleri inşasına izin vermemek, Abbas’la ciddi bir işbirliğine gitmek ve hem Batı Şeria hem de Gazze’de yaşayan Filistinlilerin yaşam koşullarını düzeltmeyi kapsamalıdır."

Boston Globe da İsrail ile Hamas’ın, Mısır’ın önerdiği ateşkes planını kabul etmesi gerektiği görüşünde. Ancak gazete, Hamas’ın Gazze’deki ve Suriye’deki liderleri arasında görüş ayrılığı yaşandığını yazıyor ve şöyle diyor:

"Silahlar sustuktan sonra, taraflar kalıcı bir ateşkesin koşulları üzerinde çalışmaya başlayabilir. Ateşkes koşulları arasında Hamas’ın silah kaçakçılığını ve daha uzun menzilli füzeler edinmesini önleyecek tedbirler yer almalıdır. Ayrıca, Filistinlilerin daha fazla abluka altında yaşamaması için Gazze ile İsrail arasındaki sınır da açılmalıdır. Barack Obama başkanlık koltuğuna otururken, ateşkes de yürürlüğe girmelidir. İran’ın Hamas’a silah göndermesini önlemek ve iki devletli bir barış anlaşması için zemin hazırlamak Obama’nın işi olacaktır."

Christian Science Monitor Ukrayna’nın doğalgaz konusunda Rusya’yı gereksiz biçimde kışkırttığı yorumunda bulunuyor ve şöyle diyor:

"Doğalgaz anlaşmazlığı iki haftadır sürüyor. Ancak sorunun kökeni çok daha eskilere, Rusya’nın Gürcistan’a saldırmasına, Ukrayna’nın NATO’ya girmek istemesine, hatta 2004’deki Turuncu Devrim’e kadar uzanıyor. Ukrayna, tam da dengeli bir politika izlemesi gereken bir dönemde Moskova’ya karşı giderek sertleşiyor. Gürcistan, Rusya’yı kışkırttığında neler olabileceğini yaşayarak gördü. Ukrayna’nın bundan bir ders çıkarması gerekiyor"

USA Today Beyaz Saray’da son günlerini yaşayan George Bush’un başkanlık dönemini mercek altına alıyor ve şöyle diyor:

"Tarih, başkanları barış ve refah gibi genel kavramlarla yargılar ve bu açıdan bakıldığında Bush arkasında pek de iyi bir miras bırakmıyor. Bush, kendinden sonraki başkana zorlu sorunlar bırakmayacağını sıkça dile getiriyordu. Ancak Obama, Franklin Roosevelt’ten bu yana en kötü enkazı devralan başkan olacak. Tarih, büyük olasılıkla Bush’u gelmiş geçmiş en kötü başkan olarak tanımlamayacaktır. Ancak, Bush’un geçmiş başkanlar arasındaki sıralamada iyi bir yerde olmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

XS
SM
MD
LG