Erişilebilirlik

14 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe Ergenekon operasyonunun İstanbul borsasında paniğe yol açtığını yazıyor. Gazete, yatırımcıların AKP hükümetini devirmeye yönelik bir darbeden kaygı duyduklarını belirtiyor.

"Operasyonun ardından Genelkurmay Başkanı, Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül ile bir araya geldi. Gül, İçişleri Bakanı ile görüşürken bir başka üst düzey subay da İstanbul Emniyet Müdürü ile buluştu. Ordunun son 50 yılda dört kez darbe yaptığı düşünüldüğünde, ordunun, son operasyonla ilgili olarak sivil hükümetle yaptığı bu görüşmelerden kaygı duyması son derece anlaşılır bir şey. Amerikalı yetkililer, Türk liderlere aralarındaki sorunları barışçıl biçimde çözme tavsiyesinde bulunmalıdır. Türkiye’de bir askeri darbe veya iç savaş olmadan da Obama yönetimini bekleyen yeterince sorun var."

New York Times Bush döneminde izlenen dış politikayı sert bir dille eleştiriyor. Gazete, Obama tarafından dışişleri bakanlığına aday gösterilen Hillary Clinton’ın, ilkeli ve pragmatik bir politika izleme vaadini destekliyor.

"Başka bir zamanda yaşıyor olsaydık, pragmatizm, ilkeli politika ve işbirliği gibi kavramlar hiçbir anlam taşımazdı. Ancak sekiz yıllık Bush yönetiminin ardından bu kavramlar, çöldeki vaha gibi gözüküyor. Diğer kabine üyelerinin çoğu gibi Clinton da izleyeceği politikaların ayrıntısına girmedi. Ancak yeni yönetimin Bush yönetiminden farklı olarak İran ve Suriye ile diplomatik ilişki kurma düşüncesinde olduğunu tekrarladı. Gazze konusunda da Bush yönetiminden farklı olarak, çatışmaların insani boyutuna vurgu yaptı. Umarız Kongre ile yönetimin ulusal çıkarlar konusunda ortak çalışma vaadi hayata geçer."

Washington Post ise Hillary Clinton’ın eşi, eski başkan Bill Clinton’ın kendi adına kurduğu vakıf için topladığı bağışlarla ilgili tartışmaya dikkat çekiyor. Gazete, vakfa yapılan bağışların Amerikan dış politikasını etkileyebileceği kaygılarını dile getiriyor.

"Bill Clinton, yabancıların vakfa yapacakları bağışları yılda bir kere açıklamak yerine, 50 bin doların üstündeki bütün bağışları derhal açıklamayı kabul etmelidir. Ayrıca dışişleri bakanlığına bağlı bir etik kurulu, sadece yabancı hükümetlerden değil, bütün yabancı kaynaklardan gelecek 50 bin doların üstündeki her bağışı incelemelidir. Bayan Clinton, kocasına daha saydam bir işleyişi kabul etmesi için baskı uygulayarak hem kendine hem de Obama’ya büyük bir iyilik yapmış olacaktır. Aksi taktirde, dün Senato’daki oturumda dile getirilen kaygılar, bütün görev süresi boyunca hem bayan Clinton’a hem de Obama’ya zarar verecektir."

Christian Science Monitor Barack Obama’yı ekonomik kriz konusunda panik yaratacak açıklamalar yapmakla suçluyor. Gazete, Obama’yı daha sorumlu davranmaya çağırıyor.

"Tüketiciler ve piyasalar, yaşadıkları acı tecrübelerden çok hayali ya da beklenen korkulardan zarar görürler. Halen % 7,2 olan işsizlik oranı, 1980’lerdeki durgunlukla kıyaslandığında daha olumlu bir tabloyu ortaya koyuyor. Elbette, “normal” bir durgunluk yaşamayacağımız konusundaki kaygıların haklılık payı var. Elbette, sorunların açıkça dile getirilmesi gerekiyor. Ancak liderlerin aynı zamanda bu sorunların nasıl çözüleceğini de anlatması gerekiyor. Başkanlar, geniş kitleler gibi karamsarlığa kapıldıklarında yönetme becerilerini kaybederler. Obama’nın beklentileri de yönetebilmesi çok önemli. Sadece Amerikalıların değil, bütün dünyanın cesaretlendirilmeye ihtiyacı var."

XS
SM
MD
LG