Erişilebilirlik

Clinton: Dış Politikada Diplomasiye Ağırlık Verilecek


Senatör Hillary Clinton, dışişleri bakanlığı onaylandığı takdirde Orta Doğu’da barışa ulaşmak için, Amerika’nın zeki bir üslupla diplomasi ve askeri ağırlığını kullanacağını bildirdi.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu’ndaki oturumda konuşan Clinton Washington’un dost ülkelerle ilişkilerini geliştirme sözü verdi. Senato’nun bakanlığını onaylaması beklenen Hillary Clinton, dış politikanın körü körüne ideolojiye değil, prensipler ve pragmatizme dayanması gerektiğini de söyledi.

Clinton yeni dış politika üslubunu İsrail’in güvenlik alanındaki, Filistinliler’in de siyasi ve ekonomik alandaki ihtiyaçlarını karşılamada kullanacağını belirtti.

Senatör Clinton, Obama yönetiminin İran ile de diplomatik bir ilişki kurmayı hedeflediğini ancak bu yaklaşıma dair hayalci davranmadıklarını ifade etti.

Amerika'nın 44. Başkanı Barack Obama tarafından Dışişleri Bakanı seçilen New York Senatörü Hillary Clinton'ın atamasının onaylanması için Senato Dış İlişkiler Komisyonu'nda oturumlar başladı.

New York Senatörü Hillary Clinton, Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda yaptığı konuşmada yeni Amerikan Yönetiminin önünde birçok ciddi zorluk olacağını söyledi. Clinton, bunlar arasında Irak, Afganistan, terörle mücadele, nükleer silahların yayılmasını önleme ve Ortadoğu sorununu saydı.

Clinton: Diplomasiye Öncelik

Clinton, Amerika’nın bundan böyle daha akılcı davranacağını; sorunların çözülmesinde diplomasiye ağırlık vereceğini ve diş politika oluşturulmasında idealizmden ziyade pragmatist bir yaklaşım sergileyeceklerini vurguladı.

Clinton, Amerika’nın dış politika oluşturmasında bütün araçları kullanacağını: diplomatik, ekonomik, askeri, siyasi, hukuki ve kültürel gücüne dayanacağını vurguladı.

Başkan Bush’u doğrudan eleştirmemekle birlikte Clinton, Bush yönetiminin diplomasiden ziyade fazlasıyla askeri güce dayandığını kaydetti.

Clinton, Obama Yönetiminin Irak’tan asker çekme sürecine öncelik vereceğini belirtti ve bunun Irak’la varılan güvenlik anlaşması çerçevesinde yapılacağını söyledi. Buna göre Amerikan askerleri 2011 yılının sonuna kadar Irak’ın tüm bölgelerinden çekilecek.

İran konusunda Clinton, Obama yönetimin farklı bir yaklaşım sergileyeceğini, ancak bütün seçeneklerin masada olduğunu söyledi. İran'ın nükleer silah edinmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Clinton, bunun önlenmesi için diplomasi ve yaptırım tehdidinin öne çıkarılacağını kaydetti.

Ortadoğu konusunda da Clinton, İsrail’in kendini savunma hakkını tanıdıklarını belirtti, ancak son operasyonlarda sivillerin hayatlarını kaybettiğine de dikkati çekti. Clinton, Ortadoğu’da barışın sağlanmasında kararlılık gösterilmesi gerektiğini vurguladı. New York Senatörü Hillary Clinton, bağımsız bir Filistin devletiyle; İsrail’in güvenliğinin sağlanması hedefine bağlı olduklarını bildirdi.

Açılış konuşmasında Clinton'un Ortadoğu’da güvenliğin sağlanması konusunda müttefik ülkelerle çalışacaklarını söylerken özellikle Türkiye’nin adını da sayması dikkat çekti.

Ermeni Tasarısı Gündeme Geldi

Bu arada Ermeni lobisinin desteklediği isimlerinden biri olan Dış İlişkiler Komisyonu üyesi New Jersey Senatörü Robert Menendez'in, oturumda Ermeni soykırımı iddiaları konusunu gündeme getirmesi sürpriz olmadı.

Menendez, Clinton’un daha önce 1915 olaylarının soykırım olarak nitelendirilmesine destek verdiğini hatırlatarak "umuyorum bakan olunca tutumunuz değişmez" dedi. Menendez ayrıca Kıbrıs’ta çözüm arayışlarına öncelik verilmesini istedi. Adayı askeri bir alana benzeten Menendez, Kıbrıs’ın iki toplumlu, iki bölgeli federal bir sistem altında birleştirilmesi için Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın tarafsız bir arabulucu ataması gerektiğini kaydetti.

Clinton bunun üzerine, “yeni yönetim olarak bütün konuları değerlendireceğiz” dedi, ancak Menendez'in gündeme getirdiği konulara doğrudan değinmedi.

Clinton'un Dışişleri Bakanlığı’nın önümüzdeki Salı günü onaylanması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG