Erişilebilirlik

12 Ocak Amerikan Basınından Özetler


USA Today Bush yönetiminde terör zanlılarına uygulanan sorgu yöntemlerini işkence olarak tanımlıyor. Gazete, Barack Obama’nın işkenceye karşı tavrına destek veriyor.

"11 Eylül saldırılarının ardından, potansiyel düşmanların sorgusu sırasında hiçbir kurala uyulmaması gibi doğal karşılanabilecek bir tepki oluştu. Ancak zaman geçtikçe, işkencenin zarar verici yönleri ortaya çıkmaya başladı. Saldırgan sorgu yöntemlerinin kurumsallaşması, Ebu Gureyb cezaevindeki skandala neden oldu. Amerika’nın İslam alemindeki konumuna zarar verdi ve savunduğu değerlere uygun davrandığını iddia etmesini zorlaştırdı. Obama da bir gün, tıpkı 24 dizisinde olduğu gibi bir saatli bombanın patlamasını önlemek için zamana karşı yarışmak zorunda kalabilir. Ama gerçek hayatta bu tür olaylarla pek karşılaşılmaz. Bu nedenle, işkencenin zararlarını önlemenin en iyi yolu, sert sorgu yöntemlerini yasaklamaktır."

Boston Globe ise cezaevinde bulunan kaçak işçiler sorununa dikkat çekiyor. Gazete, tutuklu göçmenlerin insan haklarına yeterince saygı gösterilmediğini yazıyor.

"Amerikan Medeni Özgürlükler Birliği’nin raporuna göre, tutuklu göçmenler sağlık ve savunma hakkı da dahil olmak üzere çeşitli sorunlar yaşıyorlar. Kanunlara karşı gelen bu tutukluları suçlamak ve otelde kalmadıklarını söylemek kolaycı bir yaklaşım olur. Amerika’da tutukluların bile hakları vardır. Göçmenler tarafından kurulmuş bir ülkede göçmenlere kötü davranılmamalıdır. Bu nedenle Kongre bir an önce kapsamlı bir göçmenlik reformunu gerçekleştirmelidir. Federal yetkililer, işyeri baskınları gibi yöntemleri bir kez daha düşünmelidir ve cezaevlerindeki göçmenlere kötü muamele son bulmalıdır. Kaçak göçmenlere karşı daha adil ve daha akılcı politikalar üretilmesi görevi Obama yönetimini bekliyor."

New York Times otomobillerde yakıt verimliliğini artıracak önlemlerin önemini vurguluyor. Bush yönetiminin bu konuda bir adım atmadığını kaydeden gazete, bu görevin Obama’ya düştüğünü belirtiyor.

"Obama yönetiminin alacağı önlemler, tüketicilerin daha az para harcamasını sağlayacak. Petrole bağımlılığı ve sera etkisi yapan gaz emisyonunu azaltacak. Amerikan otomobil firmalarının rekabet gücünü artıracak. Amerikan otomobil firmalarının sorunlarıyla ilgili olarak yapılan Kongre oturumlarında General Motors ve Ford, yakıt verimliliğini artıracak modeller üzerinde çalıştıklarını bildirmişti. Şimdi Obama yönetimi, bu firmalara destek vermek için o hayata geçirilmesini şart koşmalıdır. Yeni yönetim, yakıt verimliliği konusunda daha sert kurallar getirmelidir."

Los Angeles Times Obama yönetiminin analog televizyon yayınlarının sona ermesi yönündeki kararı ertelemesini eleştiriyor. Gazete, bu kararla, sadece kaçınılmaz olanın geciktirileceğini savunuyor.

"Yerel televizyon kanalları 17 Şubat’ta analog yayınlara son verip, sadece dijital sinyaller gönderecekti. Şimdi bu kararın belirsiz bir süre boyunca ertelenmesi, sadece yol açacağı kaçınılmaz zararın gecikmesine neden olacak. Bu arada, analog yayınlarda bulunmayan bazı avantajların kullanıma girmesi de gecikmiş olacak. Analog televizyonculuğun sonu er ya da geç gelecek. Ve bu süreç sancılı olacak. Ancak bu kaçınılmaz sona bir an önce hazırlanmamız gerekiyor."

XS
SM
MD
LG