Erişilebilirlik

İsrail Uçakları Mısır Sınırındaki Hedefleri Bombaladı


İsrail, kara birlikleriyle Gazze'nin kalabalık bölgelerinde ilerlemeye devam ederken, uçaklar Mısır sınırındaki hedefleri bombaladı.

Bombardıman sırasında düşen şarapnellerin, Refah sınır kapısı yakınında iki Mısırlı polisi ve iki çocuğu yaraladığı bildirildi.

Gazze'deki yardım görevlileri 16 gündür devam eden İsrail saldırılarında ölen Filistinliler’in sayısının 870’e ulaştığını söylüyor. Gazze'deki sağlık görevlileri bombardımanlarda ölenlerin yarısının siviller olduğunu belirtirken İsrail sivilleri hedef almadığını savunuyor ve Hamas'ı sivillerin yaşadığı yerlerden roket atmaya devam etmekle suçluyor.

Savaşta bugüne kadar ölen İsraillilerin sayısı ise 13. Bunların 10'unun asker, üçünün de sivil olduğu bildiriliyor.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Gazze'de askeri hedeflerine ulaşmakta olduklarını ancak İsrail'in güneyini hedef alan roket saldırıları tamamen durdurulmadan Hamas'ı hedef alan saldırıya son verilmeyeceğini söyledi.

Olmert, İsrail kabinesinin toplantısında İsrail'in şu anda operasyona son vermesinin başarı sağlanmak üzereyken, şimdiye kadar harcanan çabanın ziyan edilmesi anlamına geleceğini savundu.

İsrail ordusu Gazze halkına Filistinli militanları hedef alan operasyonlarını yoğunlaştıracağı yolunda uyarıda bulundu. Uyarı, havadan atılan el ilanlarıyla yapıldı. El ilanlarında bölgedeki gizli silah depolarına, tünellere ve teröristlere karşı operasyonlarda daha çok kuvvete başvurulacağı belirtildi.

Hamas’ın sürgündeki lideri Halid Meşal, Şam’da yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze operasyonunun ardından bu ülkenin Arap dünyasıyla kalıcı barış sağlayamağacağını ileri sürdü.

Bu arada, merkezi Amerika'da bulunan İnsan Hakları Gözlem örgütü, İsrail'i, Gazze'de uluslararası kurallara aykırı olarak fosfor bombası kullanmakla suçladı. Fosfor gazı, duman yaratmak ve birlik hareketlerini gizlemek için kullanılıyor.

Gözlem Örgütü, bu amaçla kullanıma uluslararası hukukun imkan verdiğini ancak bu bombaların ve geniş bir alana yaydığı fosforun yangınlara ve insan cildinde ağır yanıklara yolaçtığını ve yoğun yerleşim yerlerinde kullanılmasının uluslararası insan hakları hukukuna aykırı olduğunu bildirdi. İsrail, Gazze'de uluslararası hukuka aykırı olarak herhangi bir silah kullanmadığını savunuyor.

Öte yandan, çarpışmalara son vermeyi amaçlayan uluslararası çabalar devam ediyor. Mısır hükümeti, bu çabalara öncülük yapıyor. Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek dün Kahire'de Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'la görüştü. İsrailli yetkililer de son günlerde Kahire'de görüşmeler yapmıştı.

Ancak gerek İsrail gerekse Hamas, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Amerika'nın çekimser kalmasıyla kabul edilen ve acil ateşkes çağrısının yeraldığı kararı reddediyor.

Avrupa Ülkelerinde İsrail Aleyhtarı Gösteriler

İsrail’in Gazze operasyonu, dün Avrupa’nın bazı kentlerinde protesto edildi.

Londra’nın Trafalgar Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, İsrail operasyonunu protesto etti. İsrail yanlılarıysa meydanın diğer bir köşesinde toplanarak karşı gösteri düzenledi.

Gösteriler Brüksel ve Madrid’de de düzenlendi.

Önceki gün de Washington’da Beyaz Saray’ın karşısındaki LaFayette Park’ta toplanan binlerce gösterici, İsrail’i protesto etti. Filistin bayrağı taşıyan göstericiler, Gazze’deki Filistinliler lehine sloganlar attı.

Fransa’nın başkenti Paris’te de onbinlerce kişi İsrail’i protesto etmek için toplandı. Gösteriler, yoğun Arap nüfus barındıran Fransa’nın diğer kentlerinde de yapıldı.

XS
SM
MD
LG