Erişilebilirlik

Gazze'de Ölü Sayısı 860'ı Geçti, İsrail Bombardımana Devam Ediyor


İsrail, kara birlikleriyle Gazze'nin kalabalık bölgelerine ilerlemeye devam ederken, uçaklar Mısır sınırındaki hedefleri bombaladı.

Bombardıman sırasında düşen şarapnellerin, Refah sınır kapısı yakınında iki Mısırlı polisi ve iki çocuğu yaraladığı bildirildi.

Gazze'deki yardım görevlileri İsrail saldırısının sürdüğü 16 gün içinde ölen Filistinlilerin sayısının 850 civarında olduğunu söylüyor. Gazze'deki sağlık görevlileri bombardımanlarda ölenlerin yaklaşık yarısının siviller olduğunu belirtirken İsrail sivilleri hedef almadığını savunuyor ve Hamas'ı sivillerin yaşadığı yerlerden roket atmaya devam etmekle suçluyor.

Savaşta bugüne kadar ölen İsraillilerin sayısı ise 13. Bunların 10'unun asker, 3 kişinin de Hamas'ın roket ateşi sonunda ölen siviller olduğu bildiriliyor.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Gazze'de askeri hedeflerine ulaşmakta olduklarını ancak İsrail'in güneyini hedef alan roket saldırıları tamamen durdurulmadan Hamas'ı hedef alan saldırıya son verilmeyeceğini söyledi.

Olmert, İsrail kabinesinin toplantısında İsrail'in şu anda operasyona son vermesinin başarı sağlanmak üzereyken, şimdiye kadar harcanan çabanın ziyan edilmesi anlamına geleceğini savundu.

İsrail ordusu dün Gazze halkına Filistinli militanları hedef alan operasyonlarını yoğunlaştıracağı yolunda uyarıda bulundu. Uyarı, havadan atılan el ilanlarıyla yapıldı. El ilanlarında bölgedeki gizli silah depolarına, tünellere ve teröristlere karşı operasyonlarda daha çok kuvvete başvurulacağı belirtildi.

Bu arada, merkezi Amerika'da bulunan İnsan Hakları Gözlem Örgütü, İsrail'i, Gazze'de uluslararası kurallara aykırı olarak fosfor bombası kullanmakla suçladı. Fosfor gazı, duman yaratmak ve birlik hareketlerini gizlemek için kullanılıyor.


Gözlem Örgütü, bu amaçla kullanıma uluslararası hukukun imkan verdiğini ancak bu bombaların ve geniş bir alana yaydığı fosforun yangınlara ve insan cildinde ağır yanıklara yolaçtığını ve yoğun yerleşim yerlerinde kullanılmasının uluslararası insan hakları hukukuna aykırı olduğunu bildirdi. İsrail, Gazze'de uluslararası hukuka aykırı olarak herhangi bir silah kullanmadığını savunuyor.

Öte yandan, çarpışmalara son vermeyi amaçlayan uluslararası çabalar devam ediyor. Mısır hükümeti, bu çabalara öncülük yapıyor. Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek dün Kahire'de Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'la görüştü. İsrailli yetkililer de son günlerde Kahire'de görüşmeler yapmıştı.

Ancak gerek İsrail gerekse Hamas, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Amerika'nın çekimser kalmasıyla kabul edilen ve derhal ateşkes çağrısının yeraldığı kararı reddediyor.

XS
SM
MD
LG