Erişilebilirlik

9 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Gazze’de silahların susması için Hamas’ın silah kaçakçılığının önlenmesi gerektiğini yazıyor ve şöyle diyor:

"İsrail, silah kaçakçılığının uluslararası bir güç tarafından önlenmesini istiyor. Hiçbir Arap ülkesiyse açıktan İran’a karşı tavır almıyor. İsrail, 2006’da Hizbullah’a karşı başlattığı Lübnan savaşında, İran’ın bölgeye silah göndermesini önleyememişti. Şimdi Gazze’de ikinci bir yenilgiye tahammül edemez. İran, nükleer silah sahibi olmaya giderek yaklaşırken, Arap liderler de Tahran’ın radikal anlayışına karşı koyma fırsatını kaçırmamalıdır."

Boston Globe ise Mısır, Fransa ve Türkiye’nin Gazze’de ateşkes için harcadıkları çabaları takdirle karşılıyor ve şöyle diyor:

"İsrail saldırılarının siyasi sonucu, Filistinlilerin ve Arap dünyasının, Hamas’a verdiği desteğin artması olacaktır. Uzun vadede bu saldırılar aşırı uçların işine yarayacaktır. Duyulan tepki, Arap Birliği’nin, İsrail ile Filistin arasında iki devletli bir çözüm sağlanmasının ardından Arap ülkeleriyle İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesini öngören barışgirişimini de zayıflatacaktır. Gazze’de İsrail ile Filistinliler arasında yeni bir ateşkese ihtiyaç var"

New York Times Avrupa Birliği’nin enerji konusunda Rusya’ya olan bağımlılığını mutlaka azaltması gerektiğini belirtiyor ve şunları yazıyor::

"Amerika ve Avrupa’nın bu sorunu çözmek için ellerinde bazı kozları var. Gazprom yatırım sermayesine, Rusya da gelir elde etmeye mecbur. Ukrayna ise Batıyla daha yakın ilişkiler istiyor. Yeni Amerikan yönetimi, Putin’le ilişkilerde net bir tavır sergilemeli. Putin’in yeniden devlet başkanlığı görevini üstlenmesi bekleniyor. Bu nedenle Avrupa ve Amerika, Putin’i yumuşatacak veya tehditlerini etkisiz hale getirecek bir strateji izlemelidir."

USA Today Rolland Burris’in, Barack Obama’nın başkan seçilmesiyle boşalan Illinois eyaleti senatörlüğüne, yolsuzlukla suçlanan Illinois valisi tarafından atandığını hatırlatıyor ve Demokrat Parti’yi, bu konuda ilkesiz olmakla suçluyor ve şöyle diyor:

"Demokrat senatörler, bu atamayı kabul etmeyeceklerini açıklamışlardı ve yeni başkan Obama da bu karara destek vermişti. Ancak, şimdi Demokrat Parti Senato grup başkanı Herry Reid, bu atamaya onay veren bir tavır içine giriyor ve hiç kuşkusuz bunu Obama’nın bilgisi dahilinde yapıyor. Bu durum, Demokrat senatörlerin ve Obama’nın çok daha önemli konularda ne kadar tutarlı davranacağı konusunda soru işaretlerine yol açıyor."

XS
SM
MD
LG