Erişilebilirlik

AB Dış Politika Yetkilisi Solana Ateşkesten Umutlu


AB Konseyi Genel Sekreteri ve Ortak Dış Politika Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Gazze'de en kısa zamanda ateşkes sağlanmasını umduklarını söyledi. Türkiye'nin Gazze'de çatışmaların önlenmesi için yürüttüğü diplomatik girişimleri takdirle karşıladıklarını belirten Solana, AB'nin de Gazze halkına yardım için gerekeni yapacağını dile getirdi.

Gazze'de ateşkes ilanı ve halka yardım için yoğun diplomatik girişimlerde bulunan Türkiye, bölgede temaslarda bulunan AB Konseyi Genel Sekreteri ve Ortak Dış Politika Güvenlik Yüksek Temsilcisi Solana'yı da Ankara'da ağırladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan'la görüştükten sonra gazetecilerle biraraya gelen Solana, hem Gazze'deki duruma AB'nin bakışını hem de bu kapsamda Türkiye'nin girişimlerini değerlendirdi.

Solana, Ankara'daki temaslarında Gazze'deki dramatik krizin çözümünde Türkiye’nin önemini vurguladığını ve acil bir ateşkes sağlanabilmesi için neler yapılabileceğini değerlendirdiğini anlattı. Gazze'yle ilgili Mısır'ın ve AB adına Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin girişimleri olduğunu anımsatan Solana, bu girişimlerin 'zorlu bir süreç içinde kendilerine bir ışık' verdiğini kaydetti. Solana Gazze'yle ilgili olarak AB ve Türk hükümetinin aynı frekansta olduğunu ve ateşkes olasılıklarını değerlendirdiklerini söylerken, "Şu anda herkes aynı doğrultuda çalışmakta ki, böylelikle kısa bir süre içerisinde ateşkes ilan edilmesini görmek istiyoruz" dedi ve Türkiye'nin Gazze konusundaki girişimlerini takdirle karşıladıklarını dile getirdi.

Ateşkes sağlanması durumunda bir acil durum planlarının olup olmadığının sorulması üzerine ise Javier Solana, "Evet. Çünkü hiçbir zaman bölgedeki tüm unsurlarımızı geri çekmedik. Unsurlarımızın tamamı orada değil ama bölgede hala çalışan insanlarımız var" dedi. Solana, ateşkes sağlandığı anda Gazze’de eski duruma hemen dönmek istediklerini de belirtti ve bölgeye her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını kaydetti. Solana, Türkiye'nin Hamas üzerinde etkili olmasını isteyip istemediklerinin sorulması üzerine de, Türkiye'nin bunu zaten yaptığını kaydetti.

XS
SM
MD
LG