Erişilebilirlik

Ergenekon'da Yeni Gözaltılar


İstanbul Ümraniye'de 2007'de bir eve yapılan polis baskınında 27 el bombasının bulunmasıyla başlayan Ergenekon soruşturmasındaki yeni gözaltılar Türkiye gündemine damgasını vurdu. Emekli Orgeneraller Tuncer Kılınç ve Kemal Yavuz, yazar Yalçın Küçük, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz ve eski Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 40'a yakın kişi gözaltına alındı. Eski Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun evinde de arama yapıldı.

Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet savcısının başvurusu üzerine İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Ankara'da 9 kişi hakkında 'yakalama, arama ve inceleme' kararı verdi. Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekipleri, Prof. Yalçın Küçük, eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin, eski YÖK Başkanı Prof. Kemal Gürüz, eski Genelkurmay Adli Müşaviri emekli Tümgeneral Erdal Şenel ile Engin Aydın ve Erdal Şahin’in evlerinde, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç’ın ise general lojmanlarındaki konutunda arama yaptı. Arama sonrası gözaltına alınmaları kararlaştırılan bu isimlerden özellikle Gürüz ve Kılıç, Milli Güvenlik Kurulu'nun sivilleştirilmesinden önceki dönemde irticaya karşı başlatılan 'topyekün harekatta' etkin rol oynamışlardı. Prof. Yalçın Küçük, Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne getirilişi sırasında “Neden gözaltına alındınız?” sorusuna "Diktatörya" yanıtını verdi. Soruşturma kapsamında 6 ilde operasyon yapıldığı ve gözaltına alınanların sayısının 37'yi bulduğu belirtildi. Soruşturmanın İstanbul ayağı kapsamında eski belediye başkanlarından Bedrettin Dalan'ın sahibi olduğu Yeditepe Üniversitesi ve İstek Vakfı'nda da arama yapıldı. Dalan, Amerika'da olduğu için gözaltına alınamadı.

Dava Sürüyor

İstanbul Ümraniye'de 12 Haziran 2007'de bir eve yapılan polis baskınında 27 el bombasının bulunmasıyla başlayan Ergenekon soruşturmasıyla ilgili dava 20 Ekim 2008'de başlamıştı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 86 zanlının 'örgüt kurup, halkı hükümete karşı silahlı isyana teşvik etmek' suçundan yargılanmalarının istendiği iddianameyi kabul etmişti. Silivri adliyesinde görülmesi kararlaştırılan davayla ilgili işlemler sürüyor.

Ergenekon soruşturması boyunca birçok şüpheli isim "çete kurup darbe yaparak devleti ele geçirmek"le suçlandı ve gözaltına alındıktan sonra da tutuklandı. Şüpheli isimlerin gazeteci ve akademisyenlerin yanısıra emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'a kadar uzanması ve bu generallerin de tutuklanması, Ergenekon soruşturması etrafındaki merak çemberini genişletti.

Ergenekon soruşturması kapsamında haklarında 'terör' suçundan kamu davası açılan şüpheliler, özetle şu suçlarla itham ediliyor:

"Terör örgütü kurmak ve yönetmek, silahlı terör örgütüne üye olmak, silahlı terör örgütüne yardım etmek, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve devletini ortadan kaldırmak veya görev yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı halkını silahlı isyana tahrik, patlayıcı madde bulundurmak, atmak ve bu suçları azmettirmek, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik, Danıştay, Cumhuriyet gazetesi saldırılarını azmettirmek, devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek, kişisel verileri elde etmek ve kaydetmek, askeri itaatsizliği teşvik."


XS
SM
MD
LG