Erişilebilirlik

İsrail'den 'İnsani Yardım Koridoru'na İzin


İsrail, Gazzeliler’in temel ihtiyaç maddeleri edinebilmesi ve insani kriz yaşanmasını önlemek amacıyla bölgeye bir yardım koridoru açılmasına izin verdi.

Başbakan Ehud Olmert, Filistinliler’e yardım malzemesi dağıtılması için koridorun belli yerlerde belli aralıklarla açılacağını bildirdi.

Olmert’in açıklaması İsrail ordusunun üç Birleşmiş Milletler okuluna saldırısını izliyor. Saldırıda en az 30 kişi ölmüş ve çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, İsrail’i sert dille kınadı ve BM binaları yakınında çatışmaların derhal durması çağrısında bulundu.

İsrail, okulların yakınından havan topuyla ateş açıldığını savunuyor. Ordu, Hamas militanlarını özellikle okul, cami ya da diğer sivil mekanları kullanmakla suçluyor.

Birleşmiş Milletler yetkilisi John Ging, okul binalarına görünür bir şekilde örgüt bayrağının asıldığını söyledi ve İsrail’den uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde saldırıyla ilgili hesap vermesini istedi.

12. gününe giren çarpışmalar Han Yunus ve Cebeliye mülteci kampları çevresinde yoğunlaşmış durumda.

Filistinli yetkililere göre İsrail ordusunun hava ve kara saldırılarında şimdiye kadar en az 600 kişi öldü, 2 bin 500 kişi de yaralandı.

İsrail ordusu ise çatışmalarda toplam dört asker kaybettiğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG