Erişilebilirlik

Azerbaycan Amerika'nın Sesi Yayınlarını Susturdu


Azerbaycan Amerika'nın Sesi Yayınlarını Susturdu
Azerbaycan Amerika'nın Sesi Yayınlarını Susturdu

Azerbaycan hükümeti, kendi radyo-televizyonlarında Azatlık Radyosu, Amerika’nın Sesi ve BBC yayınlarının yapılmasına yönelik izni yenilemeyi reddetti. Azatlık Radyosu Azerice Servisi şefi Kenan Aliyev, FM bandında yapılan yayınları kaybetmeleri durumunda, dinleyici kitlesinin yüzde 95’ini kaybetmiş olacaklarını söyledi. Bu durumda yasaklı kuruluşlar, Azerbaycan’a yalnızca uydu ya da İnternet üzerinden yayınlarını devam ettirebilecek.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcü vekili Gordon Duguid, yaptığı yazılı açıklamada, Bakü hükümetinin yabancı yayın kuruluşlarına yönelik yayın ruhsatını yenilememe kararından derin üzüntü duyduklarını bildirdi. Duguid açıklamada, “Bu yayın kuruluşları, demokratik tartışma platformunu, serbest bilgi ve fikir paylaşmını destekliyor. Yasaklanmaları durumunda Azerbaycan’da ifade özgürlüğü ve demokratik reform süreci büyük gerileme kaydedecektir,” ifadelerine yer verdi.

Yabancı kuruluşların yayınlarının sürdürülmesi, serbest basını hedef alan genel politikanın bir parçası izlenimi veriyor. 2008 yılında Azerbaycan üç önemli gazeteciyi siyasi suçlardan dolayı hapsetti. Dördüncü gazeteci adalet sürecini ihlal suçundan hüküm giydi. Gazeteci Emin Hüseyinov polis tarafından feci biçimde dövülerek hastanelik oldu. Yetkililer bu ve gazetecilere yönelik diğer şiddet olaylarının üzerine gitmedi. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, basın özgürlüğü açısından sıralama yaptığı 173 ülke arasında Azerbaycan’ı 150’inci sıraya yerleştirdi.

Uluslararası Gazeteciler Merkezi’nden Charles Rice, Azatlık Radyosu, Amerika’nın Sesi ve BBC’nin FM bandı üzerinden yayınlarının kesilmesinin, Azerbaycanlıları sansürsüz medyadan tamamen yoksun bırakacağını bildirdi. Azerbaycan’da devlet içindeki yolsuzluk ve rüşvet haberlerini yerel basın-yayın organlarının yerine bu yabancı kuruluşlar daha rahat verebiliyordu.

Amerika’nın Sesi ve Hür Avrupa Radyosu’nu idare eden Amerika Uluslararası Yayınlar Kurulu’ndan Jeffrey Hirschenberg, bu yayınlara getirilen yasağın gerçekte Azerbaycan halkına zarar vereceğini söyledi. “Karar tarafsız bilgiye erişimi kısıtlama yönünde planlı atılmış bir resmi adımdır,” diye konuşan Hirschenbeg, Bakü hükümetinden bu kararından geri adım atmasını istedi ve Azerbaycan’a yönelik bu yayınların alternatif yollardan sürdürüleceğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG