Erişilebilirlik

Gazze'de Ölü Sayısı 600'ü Aştı


Gazze’de bir Birleşmiş Milletler okuluna yönelik İsrail hava saldırısında en az 40 kişinin öldüğü bildiriliyor. Bu, BM okullarına yönelik üçüncü saldırı oluyor.

Filistinli sağlık görevlileri, yine bir BM okuluna yönelik birkaç saat önceki bir başka saldırıda iki kişinin öldüğünü açıklamıştı. Üçüncü okulda ise cankaybı bildirilmedi.

Kudüs’teki bir BM yetkilisi kendilerine ait binaların koordinatlarını operasyon öncesi İsrail’e verdiklerini ve buna rağmen bombalanmaları üzerine resmen şikayet başvurusu yaptıklarını açıkladı.

11. gününe giren çarpışmalar Han Yunus ve Cebeliye mülteci kampları çevresinde yoğunlaşmış durumda.

Filistinli yetkililere göre İsrail ordusunun hava ve kara saldırılarında şimdiye kadar en az 600 öldü, 2500 kişi de yaralandı. BM ölenlerin dörtte birinin siviller olduğunu tahmin ediyor.

İsrail ordusu ise çatışmalarda toplam dört asker kaybettiğini açıkladı.

Hamas Heyeti Mısır'da

Hamas liderleri Mısırlı arabulucularla ateşkesi görüşmek üzere Kahire’ye gitti.

Görüşmelere iki Hamas liderinin başkanlık ettiği Filistin heyetiyle birlikte Mısır istihbarat örgütü şefi Ömer Süleyman katılıyor.

İngiltere eski Başbakanı Tony Blair, Mısır’dan Gazze’ye silah kaçırmada kullanılan tüneller kapatılırsa hemen ateşkes ilanının mümkün olduğunu söyledi.

Fransa cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy Şam’da Suriye Bevlet Başkanı Beşar Esat ile görüştü. Soruna askeri çözüm olamayacağını vurgulayan Sarkozy, Esat’ın hamas’a saldırılarını dururması için baskı yapmada önemli rol oynabileceğini söyledi. Esat ise İsrail operasyonunu "barbarca saldırı" olarak niteledi. Görüşmeye Sarkozy’nin talebi üzerine Başbakanlık danışmanı Ahmet Davutoğlu ve Avrupa Birliği dışpoitika sorumlusu Javier Solana da katıldı. Davutoğlu, görüşmede Türkiye ve Suriye’nin Gazze sorununa ilişkingörüşlerinin değerlendirildiğini söyledi.

Mısır, Filistin’e sınırlı sağlık malzemesi sevkiyatını sürdüreceğini ve yaralı Filistinlilerin tedavi için Mısır’a geçmesine izin vereceğini ancak

Gazze sınırını bunun dışında kapalı tutmaya devam edeceğini açıkladı.

Çok sayıda doktorun, Mısır’dan Gazze’ye geçme girişimleri sonuçsuz kaldı.

Mısır ve İsrail Gazze ile sınırlarını Hamas’ın Gazze’nin kontrolünü ele geçirmesinin ardından kapatmıştı.

XS
SM
MD
LG